CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

خطرات خشونت در فضای مجازی (واتساپ و تلگرام) و سبک زندگی دانش آموزان نوجوان

عنوان مقاله: خطرات خشونت در فضای مجازی (واتساپ و تلگرام) و سبک زندگی دانش آموزان نوجوان
شناسه ملی مقاله: ESPCER05_106
منتشر شده در پنجمین کنفرانس بین المللی علوم تربیتی، روانشناسی، مشاوره، آموزش و پژوهش در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی میرزایی - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم تربیتی دانشگاه تهران، آموزگار دبستان نور، اداره آموزشو پرورش منطقه موسیان، استان ایلام
آمنه دوستی - دانش آموخته کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز، آموزگار دبستان حضرت معصومه(س)، اداره آموزش و پرورش شهرستان ساوجبلاغ، استان البرز.
غلامرضا محبی فر - دانص آموخته کارضناسی زبان و ادبیات انگلیسی دانطگاه آزاد اسلامی مرکس دزفول، مدیرمدرسه متوسطه اول امام علی (ع)، اداره آموزش و پرورش منطقه موسیان، استان ایلام.
حمیرا هدایتی پناه - دانش آموخته کارشناسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول، آموزگار دبستاننبوت، اداره آموزش و پرورش منطقه موسیان، استان ایلام.

خلاصه مقاله:
امروزه خشونت به شکل جدید آن ، یعنی در فضای مجازی بروز پیدا کرده است و به یکی از جدیدترین مباحث در حوزه آسیب های اجتماعی خطر زا تبدیل شده است. فضای مجازی با ویژگی هایی همچون: تنوع، جذابیت ، پیچیدگی، فردگرایانه، سرگرم کننده ، ابراز هیجانات ، گستردگی و انعطاف پذیری این فضا مورد توجه کاربران قرار گرفته است و تاثیر مستقیمی بر نحوه سبک زندگی و سلامت آنان در همه زمینه دارد. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و به شیوه کیفی و با روش آماری تحلیل عاملی می باشد و برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه با نمونه مورد نظر یعنی ۲۰ نفر از نوجوانان دانش آموز منطقه موسیان در مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی ۱۴۰۰/۱۴۰۱ استفاده شده است . نتایج نشان داد که نوع خشونت در فضای مجازی برای کاربران بیشتر از نوع خشونت غیر کلامی در قالب چت همراه با کنش و واکنش متنی سریع به دیگران می باشد و همچنین این خشونت در بین پسران بیشتر از دختران صورت گرفت. در ادامه مشخص شد که علل گرایش به خشونت در فضای مجازی شامل: نقص و یا عدم سواد رسانه ای، پنهان بودن هویت افراد خشونت آفرین در فضای مجازی ، بروز خشونت در جامعه واقعی و اثرات آن در فضای مجازی، وجود برخی نگاه های بسته و تدافعی نسبت فضای مجازی در جامعه، عدمتخلیه انرژی ها و هیجانات سالم و مثبت در فضای جامعه و گسترش آن در فضای مجازی، نداشتن سبک زندگی معتدل گرایانه نوجوانی، تقلید و الگوبرداری منفی از سایر کاربران دانش آموز نوجوان در فضای مجازی و در نهایت عدم برنامه ریزی، سازماندهی ، نظارت و کنترل مستقیم رفتار نوجوانان در فضای مجازی از طرف خانواده ها. همچنین مشخص شد که مخاطرات خشونت مجازی برای نوجوانان دانش آموز شامل: وارونگی در روابط اجتماعی و حریم خصوصی، آسیب ×های فکری، اخلاقی، جسمی، هویتی، دینی و اعتقادی، فرهنگی، تحصیلی و جنسی می باشد.

کلمات کلیدی:
دانش آموزان نوجوان، خشونت مجازی، سبک زندگی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1497271/