CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر ۶ هفته تمرینات تنفسی ثبات عصبی عضلانی پویا (DNS) بر تعادل و کیفیت زندگی بعد از زایمان در زنان نخست زا مبتلا به کمردرد

عنوان مقاله: تاثیر ۶ هفته تمرینات تنفسی ثبات عصبی عضلانی پویا (DNS) بر تعادل و کیفیت زندگی بعد از زایمان در زنان نخست زا مبتلا به کمردرد
شناسه ملی مقاله: JR_IJOGI-25-5_009
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

وجیهه قوی پنجه - کارشناس ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، گروه علوم ورزشی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، مشهد، ایران.
ناصر محمد رحیمی - استادیار گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، گروه علوم ورزشی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، مشهد، ایران.
فریده اخلاقی - استاد گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

خلاصه مقاله:
مقدمه: دوران پس از زایمان، مرحله­ای حیاتی است که پیامدهای ناشی از آن می­تواند منجر به بروز مشکلاتی مانند کاهش تعادل و کیفیت زندگی شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات تنفسی ثبات عصبی-  عضلانی پویا بر تعادل و کیفیت­ زندگی پس از زایمان زنان نخست­زا مبتلا به کمردرد انجام شد. روش­کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده در سال ۱۳۹۹ بر روی ۲۴ نفر از زنان نخست­زای مبتلا به کمردرد پس از زایمان مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی زنان و زایمان ام البنین (س) مشهد انجام شد. افراد به طور تصادفی به دو گروه ۱۲ نفره تجربی و کنترل تقسیم­ شدند. بررسی متغیرهای تعادل ایستا و پویا و کیفیت ­زندگی قبل و بعد از دوره به ترتیب به وسیله آزمون­های تعادل ایستا شارپندرومبرگ، آزمون زمان برخاستن و رفتن و پرسشنامه کیفیت ­زندگی اندازه­گیری شد. گروه تجربی به مدت ۶ هفته در برنامه تمرینی شرکت کردند. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه ۲۳) و آزمون­های پارامتریک و روش آماری تحلیل واریانس برای اندازه­های تکراری انجام ­شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته­ها: در گروه تجربی، تغییرات تعادل ایستا با چشمان باز و بسته، تعادل پویا و کیفیت زندگی پس از زایمان معنادار بود (۰۰۵/۰>p)، اما در گروه کنترل و در متغیرهای تعادل ایستا با چشمان باز (۷۰۱/۰=p)، با چشمان بسته (۲۲۰/۰=p)، تعادل پویا (۳۳۹/۰=p) و کیفیت زندگی (۲۱۰/۰=p) تفاوت معناداری مشاهده نگردید. در بررسی نتایج بین­گروهی با آزمون اندازه­های تکراری، تفاوت معناداری بین دو گروه در متغیرهای تحقیق مشاهده ­شد (۰۰۵/۰>p). نتیجه ­گیری: تمرینات ثبات عصبی- عضلانی پویا، یک مداخله درمانی و غیرتهاجمی مناسب، کم­هزینه و ایمن می باشد که می­تواند به عنوان یکی از بهترین مداخله­ها برای زنان پس از زایمان استفاده ­شود.

کلمات کلیدی:
تعادل ایستا و پویا, ثبات عصبی- عضلانی پویا, زنان نخست­زا, کمردرد, کیفیت زندگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1505605/