اثربخشی «شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی» بر سازگاری اجتماعی و تنش والدگری در مادران دارای کودکان کم توان جسمی – حرکتی

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 118

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JHPM-11-4_005

تاریخ نمایه سازی: 8 شهریور 1401

Abstract:

مقدمه: یکی از عوامل ایجاد تنش در والدین که با کاهش سازگاری اجتماعی همراه است، تولد فرزند معلول است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعین اثربخشی "شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی" بر سازگاری اجتماعی و تنش والد گری در مادران دارای کودکان کم توان جسمی – حرکتی انجام گرفت.  روش کار: روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با پیش و پس آزمون و پیگیری، با گروه کنترل بود. جامعه آماری را، کلیه مادران دارای کودکان کم توان جسمی – حرکتی مراجعه کننده به  مرکز غربالگری بهزیستی شهدای دولت آباد شهر ری (بخش های آفتاب، کهریزک و فشافویه) تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند، ۳۰ مادر  انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده با استفاده از روش قرعه کشی در ۲ گروه  مداخله (۱۵ تن)  و کنترل (۱۵ تن) قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس سازگاری اجتماعی والدین"(Social Adjustment Scale) و " مقیاس تنش والدگری"(Parental Stress Scale) انجام شد. روایی محتوا و روایی صوری به روش کیفی و نیز پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ  اندازه گیری شد. "شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی" برای گروه مداخله ۸ جلسه اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پس از پایان مداخله، برای گروه کنترل نیز مداخله  اجرا شد.  پیش آزمون قبل از مداخله و پس آزمون در پایان مداخله، برای هر  ۲ گروه تحت مداخله و دوره پیگیری (۳ ماه) دریافت شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۴ تحلیل شد.  یافته ها: بین ۲ گروه مداخله و کنترل، پس از اجرای درمان تفاوت معناداری وجود دارد. بطوری که، میانگین نمره سازگاری اجتماعی  افزایش و نمره تنش والد گری گروه مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود (۰۰۱/۰>P) نتیجه گیری: "شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی" سبب افزایش سازگاری  اجتماعی و کاهش تنش والد گری در مادران دارای کودکان کم توان جسمی – حرکتی شد. پیشنهاد می شود که از روش فوق به عنوان مداخله روانشناختی در افزایش سازگاری اجتماعی و کاهش تنش والد گری مادران دارای کودکان کم توان جسمی – حرکتی، استفاده شود.  

Keywords:

Parenting stress , Social Adjustment , Mindfulness Based Cognitive Therapy , Handicapped Child  . , تنیدگی والدگری , سازگاری اجتماعی , شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی , کودک کم توان.

Authors

یاسمن عابد

PhD student in General Psychology, Tonekabon Branch, Islamic Azad University, Tonekabon, Iran.

شهنام ابوالقاسمی

Associate Professor, Department of Psychology, Tonekabon Branch, Islamic Azad University, Tonekabon, Iran.

جواد خلعتبری

Associate Professor, Department of Psychology, Tonekabon Branch, Islamic Azad University, Tonekabon, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Rayan A, Ahmad M. [Effectiveness of mindfulness-based interventions on quality ...
  • Nedarlo M, Yaghmaei F, Mehrabi YA. [Design and psychometrics of ...
  • Low S, Smolkowski K, Cook C, Desfosses D. Two-year impact ...
  • https://doi.org/۱۰.۱۰۸۰/۰۳۰۰۴۲۷۹.۲۰۱۱.۶۰۹۸۲۷ Murray C, Greenberg MT. Relationships with teachers and bonds with ...
  • https://doi.org/۱۰.۱۰۰۲/۱۵۲۰-۶۸۰۷(۲۰۰۱۰۱)۳۸:۱<۲۵::AID-PITS۴>۳.۰.CO;۲-C ...
  • Bazgir L, Sepahvand E. [Study and comparison of emotional, social, ...
  • Akbari M, Arjmandnia AA, Afroz GA, Kamkari K. [The effectiveness ...
  • نمایش کامل مراجع