CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر دلبستگی ناایمن، ترس از صمیمیت و افکار خودکشی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی

عنوان مقاله: اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر دلبستگی ناایمن، ترس از صمیمیت و افکار خودکشی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی
شناسه ملی مقاله: JR_IJPN-10-2_008
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

الهه طهماسبی آشتیانی - Kharazmi University, Tehran
فرزانه وطن خواه امجد - Al-Zahra University
نسیم کریم قلی پور - Research Sciences Branch, Islamic Azad University
هاجر سلیمانی - Najafabad Branch, Islamic Azad University

خلاصه مقاله:
مقدمه: هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر دلبستگی ناایمن، ترس از صمیمیت و افکار خودکشی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود. روش ­کار: این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه افراد مبتلا به افسردگی اساسی و مراجعه کننده به کلینیک آگاهش شهر کرج در سال ۱۴۰۰ بودند. ابتدا به روش نمونهگیری در دسترس ۳۰ نفر انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (۱۵ نفر آزمایش و ۱۵ نفر کنترل). گروه آزمایش تحت ۲۰ جلسه ۹۰ دقیقه­ای درمان مبتنی بر ذهنی سازی اقتباس از بتمن و فوناگی (۲۰۱۶) قرار گرفت. در این مدت گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. از پرسشنامه سبک­­های دلبستگی هازن و شاور (۱۹۸۷)، مقیاس ترس از صمیمیت دسکاتنر و ثلن (۱۹۹۱) و مقیاس افکار خودکشی بک و همکاران (۱۹۷۹) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامهها از طریق نرم­افزار SPSS نسخه ۲۴ در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) انجام گرفت. یافته ها: نتایج بیانگر این بود که درمان مبتنی بر ذهنی سازی توانسته است دلبستگی ناایمن اضطرابی (۰۰۴/۰=Sig و ۰۳۲/۱۰=F)، دلبستگی ناایمن اجتنابی (۰۰۱/۰=Sig و ۱۸۶/۱۷=F)، ترس از صمیمیت (۰۰۱/۰=Sig و ۶۴۹/۴۲=F) و افکار خودکشی (۰۰۱/۰=Sig و ۰۵۷/۲۶=F) را به طور معناداری بهبود بخشد (۰۵/۰>P). نتیجه گیری: می­توان نتیجه­گیری کرد که درمان مبتنی بر ذهنی سازی می­تواند به عنوان مداخلهای موثر برای بهبود دلبستگی ناایمن، ترس از صمیمیت و افکار خودکشی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی مورد استفاده قرار گیرد.

کلمات کلیدی:
Psychiatric therapy, insecure attachment, fear of intimacy, suicidal ideation, major depressive disorder., واژگان کلیدی: درمان مبتنی بر ذهنی سازی, دلبستگی ناایمن, ترس از صمیمیت, افکار خودکشی, اختلال افسردگی اساسی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1508721/