اولین گزارش از شکسته شدن ژن مقاومت Sr۳۱ در اردبیل توسط بیمارگر زنگ ساقه گندم (Puccinia graminis f. sp. tritici) (گزارش کوتاه علمی)

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 134

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JAEN-84-1_018

تاریخ نمایه سازی: 23 شهریور 1401

Abstract:

ظهور و گسترش نژادهای زنگ ساقه با قدرت بیماریزائی بالا (گروه نژادی Ug۹۹ )، تولید گندم را در سراسر جهان تهدید می کند. از زمان اولین گزارش نژاد TTKSK (Ug۹۹) در اگاندا از سال ۱۹۹۸ (۴)، ردیابی و انتشار بیشتر این نژاد به نقاط دیگر کشت گندم مورد توجه بوده است. تا به حال٬ ده تغییر یافته (Variant) از گروه نژادی Ug۹۹ از ۱۳ کشور گزارش شده است(۳). تا قبل از این گزارش نیز در ایران از استان های همدان٬ لرستان (۲) و خوزستان (۱) گزارش شده است. با توجه به اهمیت این نژاد٬ در طی فصل زراعی ۹۵-۱۳۹۴ بیماری زنگ ساقه با کاشت ۴۷ لاین ایزوژنیک در خزانه تله تحت شرایط مزرعه ای بررسی و مطالعه شد. این بررسی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل (با مشخصات جغرافیایی: عرض شمالی ۳۸ درجه و ۱۷ دقیقه٬ طول شرقی ۴۸ درجه و ۳۹ دقیقه٬ ارتفاع از سطح دریا ۱۳۵۰ متر) انجام شد. نتایج نشان داد که برای لاین های حاوی ژن های مقاومت Sr۵٬Sr۱۳ ٬Sr۲۲٬ Sr۲۴٬Sr۲۶+Sr۹G ٬Sr۲۷٬ Sr۳۲ و Sr۳۶ بیماری زائی وجود ندارد. اما برای لاین های ایزوژنیک حاوی ژن های مقاومت ازجمله Sr۳۱ ٬ Sr۶٬Sr۷ بیماریزائی مشاهده شد. همچنین در این بررسی بر روی ارقام MV۱۷٬ اترک و شیرودی (با واکنش ۴۰-۵۰MS) که به عنوان ارقام شاخص حاوی ژن Sr۳۱ شناخته می شوند (۲)٬ آلودگی بیماری زنگ ساقه مشاهده شد. واکنش حساس یا نیمه حساس لاین ایزوژنیک و ارقام حاوی ژن Sr۳۱ احتمالا بیانگر استقرار نژاد Ug۹۹ یا تغییر یافته های آن در اردبیل است.

Authors

صفرعلی صفوی

بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران

فرزاد افشاری

بخش تحقیقات غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج