گزارش دهی عوارض ناخواسته دارویی با تاکید بر طراحی مجموعه حداقل داده های ملی

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 93

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMIS-8-1_006

تاریخ نمایه سازی: 23 شهریور 1401

Abstract:

هدف: یکی از شایع ترین دلایل مرگ و میر وقایع ناخواسته دارویی است که می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد. حجم و پراکندگی اطلاعات از جمله مشکلات سیستم های اطلاعاتی ثبت عوارض ناخواسته دارویی است. هدف این مطالعه طراحی مجموعه حداقل داده های  گزارش دهی عوارض ناخواسته دارویی است.  روش ها: این مطالعه توصیفی تطبیقی و با استفاده از تکنیک دلفی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال ۱۳۹۹ در سه مرحله انجام شد: مرحله اول بررسی متون با بررسی پایگاه های اطلاعاتی وب آوساینس اسکوپوس و پابمد در بازه زمانی ده ساله و انتخاب کشورهای پیشرو؛ مرحله دوم، تهیه لیستی از عناصر اطلاعاتی با توجه به وجود اشتراک و افتراق درکشورهای منتخب؛ مرحله سوم اعتبارسنجی مجموعه حداقل داده پیشنهادی با استفاده از تکنیک دلفی و نظر خواهی از ۱۵ صاحب نظر در دو دور. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل   نسخه ۲۰۱۹ استفاده شد. یافته ها: از ۱۰۹ عنصر داده ای شناسایی شده، ۴۵ عنصر به نظرسنجی گذاشته شد که ۳۳ عنصر در مرحله اول دلفی و ۶ عنصر در مرحله دوم امتیاز لازم را کسب کردند و در ۷ محور دسته بندی و ارائه شدند: اطلاعات بیمار (۸ عنصر)، بیمارستان (۲ عنصر)، عارضه (۷ عنصر)، دارو (۱۱ عنصر)، نحوه تهیه دارو (۳ عنصر)، گزارشگر (۴عنصر) و سایر موارد (۴ عنصر). نتیجه گیری: گزارش دهی عوارض ناخواسته دارویی به عنوان بخش مهمی از نظارت و ایمنی دارو در سطح بین المللی در نظر گرفته می شود. بنابراین بر اساس نتایج می توان این مجموعه حداقل داده ها را برای سیستم گزارش دهی ایران استفاده کرد تا از پراکندگی اطلاعات و گزارشات غیرکاربردی دوری جست. 

Authors

مرضیه معراجی

Department of Health Information Technology, School of Paramedical Sciences, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

سمیه فضایلی

Department of Health Information Technology, School of Paramedical Sciences, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

زهرا ابن حسینی

Department of Medical Informatics, Psychiatry and Behavioral Sciences Research Center, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

هانیه بامری

Department of Health Information Technology, School of Paramedical Sciences, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Rabbur RS, Emmerton L. An introduction to adverse drug reaction ...
  • Nwokike J, Ludeman E, Thumm M, An L. Comparative Analysis ...
  • About Yellow Card Medicines and Healthcare products Regulatory Agency۲۰۲۰ [Available ...
  • Bandekar MS, Anwikar SR, Kshirsagar NA. Quality check of spontaneous ...
  • نمایش کامل مراجع