CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مقایسه گفتمان اشاعره معاصر جهان اسلام(عرب زبان) با اشاعره کردستان ایران در رابطه با فلسفه ورزی (مطالعه ای تاریخی- تطبیقی)

عنوان مقاله: مقایسه گفتمان اشاعره معاصر جهان اسلام(عرب زبان) با اشاعره کردستان ایران در رابطه با فلسفه ورزی (مطالعه ای تاریخی- تطبیقی)
شناسه ملی مقاله: JR_IPT-53-1_002
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی اصغر حسینی - دانشجوی دکتری فلسفه و کلام اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی(ره)، تهران
جبار امینی - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اسلامشهر، تهران
جمشید جلالی شیجانی - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی(ره)، تهران

خلاصه مقاله:
هدف پژوهش حاضر، تبیین و تحلیل تاریخی و مقایسه ای گفتمان اشاعره معاصر اسلام(جهان عرب) با آراء اندیشمندان معاصر اشاعره مسلک استان کردستان ایران می باشد. برای دستیابی به این هدف، از روش پژوهش های اسنادی - کتابخآن های و توصیفی - تحلیلی، تاریخی و تطبیقی، بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد که نگرش برخی از متکلمان معاصر جهان اسلام مانند طه عبدالرحمن، ابوزید، آرکون، جابری و شیخ عبده به دلیل تعصب در عربیت، با فلسفه ارسطویی مخالف و به فلسفه ای با ریشه ای برگرفته از متون دینی موافق اند. البته اشاعره عرب زبان جهان معاصر اسلام، به دلیل تعامل فکری با جهان غرب در شرایط کنونی با فلسفه و فلسفه ورزی ارتباط بهتری داشته و مخالفت های اشاعره سنتی با فلسفه را نمی پذیرند. اما در میان اشاعره معاصر کردستان، جدای از خاندان تختی مردوخی - که به واسطه اقتدار خاندانی خود به فلسفه ورزی علاقه نشان داده و بحث های فلسفی را تدریس می نمودند - سایر متکلمان مانند مصنف چوری، محمود مدرس و باقر بالک، تمایلی به فلسفه ورزی نشان نداده و دلیل آن، شرایط حاکم بر حوزه های سنتی و تعامل ضعیف با دانشگاهیان به نسبت اشاعره معاصر عرب زبان جهان اسلام و همچنین به واسطه شرایط سنتی حاکم برحوزه ‎های علمیه در کردستان می باشد و تنها تعدادی از حوزویان امروزی که تحصیلات دانشگاهی دارند، به فلسفه تمایل داشته ولی همچنان علاقه ای به طرح دیدگاه خود در جامعه، ندارند.

کلمات کلیدی:
اشاعره معاصر عرب زبان , اشاعره معاصر کردستان, فلسفه ورزی, متکلمان اشعری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1519440/