CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی چندمولفه عرفانی درمنظومه شیخ صنعان ادب عامیانه کردی با روایت مام احمدلطفی

عنوان مقاله: بررسی چندمولفه عرفانی درمنظومه شیخ صنعان ادب عامیانه کردی با روایت مام احمدلطفی
شناسه ملی مقاله: JR_IAUZ-19-73_015
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

نسرین روکش - دانشجوی دکتری تخصصی زبان و ادبیات فارسی، دانشکده علوم انسانی، واحد مهاباد،دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران.
فرهاد کاکه رش - استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده علوم انسانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران. نویسنده مسئول: farhad_kakarash@yahoo.com
مهری پاکزاد - استادیارگروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده علوم انسانی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران.

خلاصه مقاله:
مبانی عرفان وتصوف از مهم­ترین درون­مایه­های فرهنگ اسلامی وادبیات فارسی وکردی بوده و درآثار بزرگان ادب وعرفان به­ویژه ادب عامیانه کردی بازتاب فراوانی داشته­است. مام احمدلطفی، یکی از راویان این داستان به­صورت  فولکلوریک (ادبیات شفاهی)«بیت کردی»است که به تاثیر از داستان شیخ صنعان عطار روایت­کرده­­است اما به­لحاظ مردم­شناسی وجامعه­شناختی، تلفیقی بین عرفان عطار و اعتقادات عرفانی دوره و جغرافیای راوی درآن نمایان است و دیدگاه­های متفاوت عرفانی را ارائه­داده­است. این مقاله با هدف مولفه­های عرفانی در منظومه شیخ صنعان ادب عامیانه کردی با روایت مام احمدلطفی باروش پژوهشی ، توصیفی تحلیلی نگارش­شده­است.یافته­های مقاله نشان­می­دهد که داستان کردی شیخ صنعان هرچند در کلیات و مضمون و مفهوم آن مطابق با شیخ صنعان عطار است اما هم در قالب و  فرم وهم در محتوا تفاوت­هایی دارد که نشان از تاثیرات فرهنگی قوی و تحولات فرهنگ عرفانی در دوره­های گوناگون است. تغییرات در شخصیت­های مهم تاثیرگذار و حتی بعضی آداب عرفانی آشکار است.

کلمات کلیدی:
تصوف, عرفان, شیخ صنعان, ادب عامیانه کردی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1520143/