CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

شناسایی دگرسنجه های تاثیرگذار بر میزان استنادات دریافتی در پایگاه اسکوپوس (مورد مطالعه: تولیدات علمی نویسندگان ایرانی در حوزه وب معنایی)

عنوان مقاله: شناسایی دگرسنجه های تاثیرگذار بر میزان استنادات دریافتی در پایگاه اسکوپوس (مورد مطالعه: تولیدات علمی نویسندگان ایرانی در حوزه وب معنایی)
شناسه ملی مقاله: JR_JKIM-8-29_001
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی بیراوند - استادیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی. دانشگاه پیام نو، تهران، ایران.
مریم گلشنی - دانشجوی دکتری، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی. دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
فائزه دلقندی - استادیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی. دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
هدف پژوهش: با توجه به تاثیر حضور تولیدات علمی در پایگاه­ های علمی-استنادی و شبکه ­های اجتماعی بر شاخص ­های علم ­سنجی پایگاه­ های اطلاعاتی، این پژوهش به بررسی تاثیر دگرسنجه­ های پایگاه دایمنشنز و مندلی بر تعداد استنادات دریافتی در پایگاه­ اسکوپوس پرداخته است.روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر از نوع بنیادی است که به شیوه توصیفی و با رویکرد دگرسنجی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل ۲۸۴ مدرک تولید شده توسط نویسندگان ایرانی حوزه وب ­معنایی است که در بازه زمانی ۲۰۲۱-۱۹۶۰ در پایگاه اسکوپوس نمایه شده است. به منظور بررسی تاثیر شاخص ­ها و نمرات دگرسنجی حاصل از حضور تولیدات علمی حوزه وب­ معنایی در پایگاه­ دایمنشنز و مندلی بر شاخص­ تعداد استنادات پایگاه اسکوپوس، از آزمون های همبستگی و رگرسیون چندگانه خطی به کمک نرم افزارهای اکسل و اس. ­پی. ­اس.­اس. پرداخته شده است.یافته ها: نویسندگان ایرانی حوزه وب­ معنایی در ۵/۹۵ درصد موارد از مندلی استفاده می ­کنند. اما از شبکه های اجتماعی تنها در ۲۴ مورد (۵/۸ درصد) برای به اشتراک ­گذاری مطالب استفاده می ­کنند. جز نسبت استنادات نسبی، سایر شاخص ­های دایمنشنز رابطه همبستگی قابل قبولی با تعداد استنادات اسکوپوس دارند. ارتباط بین تعداد استنادات دایمنشنز و تعداد استنادات اسکوپوس از ارتباط سایر شاخص ­ها قوی­تر است. همچنین بین تعداد خوانندگان و تعداد استنادات مندلی با استنادات اسکوپوس رابطه همبستگی بالایی وجود دارد. بررسی ضرایب مدل رگرسیونی نشان داد که تعداد استنادات دریافتی دایشمننز به میران ۱۰ درصد و تعداد استنادات مندلی به میزان ۸۳ درصد قدرت پیش­ بینی استنادات اسکوپوس را دارند. سایر شاخص­ های مورد مطالعه از توان پیش ­بینی تعداد استنادات اسکوپوس ناتوان هستند.بحث و نتیجه گیری: نویسندگان ایرانی حوزه وب ­معنایی باید از شبکه ­های اجتماعی همچون توئیتر برای اشتراک ­گذاری هرچه بیشتر مطالب خود استفاده کنند. همچنین به منظور دریافت استنادات بیشتر، به انتشار مطالب خود در مجلات دارای نمایه­ های بین المللی اقدام نمایند. 

کلمات کلیدی:
وب معنایی, آلتمتریکس, اسکوپوس, مندلی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1520990/