منطق چیدمان فضایی سکونتگاه های یزد بر اساس قنات

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 134

This Paper With 23 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SMB-10-15_009

تاریخ نمایه سازی: 2 مهر 1401

Abstract:

طرح هویت مکانی و تاثیراتی که در تحلیل الگوهای استقرار سکونتگاهها و چیدمان آن ها دارد با استفاده از حوزههای معرفتی مانند چیدمان فضا و پدیدارشناسی و خلق مفاهیم بدیع، علاوه بر تاکید مضاعفی که بر درهم تنیدگی مسائل طبیعی و انسانی دارد، نقش مکان در رفتار و سبک رخدادهای انسانی و فضایی را برملا می سازد. این پژوهش جهت نشان دادن قابلیت دیدگاه تاویلی، نگاره یزد در متن جغرافیایی ایران مرکزی را محدوده تجربی خود انتخاب کرده است و بر آن است تا هویت مکانی و مدنیت های استوار بر نگاره سرزمینی یزد و ویژگی های لندفرم های آن و سازه های ساخت بشر مانند قنات را بر نهادهای اجتماعی بنیادین یزد مطالعه نماید. به همین منظور، در این پژوهش با اتکاء به چند حوزه معرفتی که در نوع خود رویکردی نوین و خلاقانه به شمار میآید (از جمله مدلهای مفهومی چون تکنیک دادهمبنا، تکنیکهای ترسیمی فهم، تکنیک قواعد چیدمان فضایی هیلییر، رشد ارگانیک شهر و نسبتهای آلومتریک فضایی)، ارتباط بنیان های نظری و معرفتی هویت مکانی و رفتارهای اجتماعی، در مقیاس خاصی تبیین گردید. در این میان ابداع قنات که دستاورد فناورانه مردم این خطه، جهت استمرار رابطه آلومتری طبیعی بین چکاد و چاله ی منطقه در برابر تغییرات عمده ی محیطی است، را می توان جزو هوشمندیهای تجربی این مردمان، با درک و فهمی شناخت شناسانه از محیط تلقی کرد. هدف تحقیق، شناخت رابطه سازه ی دست ساز انسانی قنات با چیدمان فضایی بناهای مسکونی شهر در بافت قدیمی شهر یزد است که بر اثر کشف معنا از دیدگاه پدیدارشناسی، حاصل شده است. نتایج حاصل از پژوهش چنین بیان داشت که منطق چیدمان سازمندی "شهری" منطقه مدیون هویت مکانی "دریاچه یزد در دوره کواترنری" و منطق چیدمان سازمندی "روستایی" و هویت مکانی آن، ناشی از "عملکرد یخرودها و خط تعادل آب و یخ"بوده، در نتیجه قنات و ابداع آن در این ناحیه تنها یک کانال زیرزمینی انتقال آب سفرههای زیرزمینی نبوده، بلکه نشانی هوشمندانه از خوانش منظر، توسط ساکنان منطقه دارد و به عنوان راهبردی مدیریتی جهت حفظ و تقویت تعادل محیطی در برابر تغییرات عمده اقلیمی بشمار میآید. نتایج این مباحث می تواند عامل موثری در درک و فهم بهتر محیط و رابطه ساکنین و آمایش آینده ی این مناطق باشد.

Authors

سمیه شهری

همکار پژوهشکده معماری بومی دانشگاه یزد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • منابعآیتی، عبدالحسین، (۱۳۱۷)،آتشکده یزدان (تاریخ یزد)، یزد ، چاپخانه گلبهار ...
  • تقوایی، مسعود و سرایی، محمدحسین.(۱۳۸۳)، گسترش افقی شهرها و ظرفیت ...
  • رامشت، محمدحسین. (۱۳۹۹)، مصاحبه شخصی، استاد تمام گروه جغرافیا دانشگاه ...
  • رمضان­زاده، علی­اصغر، بهنام فر،محمدحسن ، (۱۳۹۶)،بررسی روند شکل گیری قنات ...
  • سمسار یزدی، علی اصغر، ۱۳۹۳، قنات زارچ، یزد: انتشارات شاهنده ...
  • شهری،سمیه. رامشت، محمد حسین ، ۱۴۰۱، آلومتری توان محیطی در ...
  • لباف خانیکی مجید، ۱۳۸۵سمسار یزدی علی اصغر،۱۳۹۴ ، گردشگری قنات، ...
  • مسرت حسین، ۱۳۷۶ ، یزد یادگار تاریخ، تهران: انجمن کتابخانه ...
  • http://ssu.ac.ir/np/aboutyazd.phpSalingaros, N.A. (۲۰۰۱). "Fractals in the New Architecture", Archimagazine, approximately.۶ ...
  • Salingaros, N.A. (۲۰۰۵). Principles of Urban Structure, Techne Press, Amsterdam, ...
  • Hillier, Bill. (۲۰۰۷). Space is the machine, a configurational theory ...
  • نمایش کامل مراجع