بررسی رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری سالک در سفیران سلامت:کاربرد تئوری شناختی اجتماعی

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 70

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MJMS-65-2_024

تاریخ نمایه سازی: 2 مهر 1401

Abstract:

مقدمه: سالک متاثر از عوامل فردی، رفتاری و محیطی است که هنوز ناشناخته است و شناسایی آنها می تواند در کنترل و پیشگیری از بیماری کمک کند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر عوامل شناختی اجتماعی موثر بر رفتارهای پیشگیری کننده از سالک در سفیران سلامت انجام شد. روش کار: این مطالعه توصیفی– تحلیلی در مناطق روستایی شهر مشهد، در سال۱۴۰۰ انجام شد. ۲۰۷ نفر از سفیران سلامت با نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بر اساس سازه های تئوری شناختی - اجتماعی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها پس از جمع آوری، در نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ با استفاده از آزمون های من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی انجام شد. نتایج: بر اساس آزمون رگرسیون خطی سازه های سازگاری عاطفی، خودکنترلی و خودکارآمدی در غلبه بر موانع پیش بینی کننده های معنی دار رفتار پیشگیری کننده از سالک بودند و توانستند ۷/۵۵ درصد از واریانس این رفتار را پیش بینی کنند. سازگاری عاطفی(۳۴۷/۰β=، ۰۰۱/۰>P) قویترین پیش بینی کننده رفتار بود. بعد از آن به ترتیب خودکنترلی (۲۹۵/۰β=، ۰۰۱/۰>P) و خودکارآمدی غلبه بر موانع (۱۵۸/۰β=، ۰۱۲/۰=P) همبستگی مثبت و معنی داری با رفتار داشتند. بحث و نتیجه گیری: با توجه به شناسایی عوامل موثر بر ارتقای رفتارهای پیشگیرانه از سالک با استفاده از استراتژی های سازگاری عاطفی، خود کنترلی و خودکارآمدی در غلبه بر موانع می توان مداخلات موثرتری طراحی نمود.

Authors

محمود فخار

دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد.مشهد.ایران

منیره عبدالهی

دانشجوی دکترای آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

محمد تاج فرد

استادیارآموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد.مشهد.ایران.

جمشید جمالی

استادیار آمار زیستی، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد.مشهد.ایران

مهرالسادات مهدیزاده

استادیار آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد.مشهد.ایران(نویسنده مسئول)