بهبود برخی خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی بادام با استفاده از باکتری های ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند در بادامستان های خراسان رضوی

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 146

This Paper With 19 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RIP-6-2_006

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1401

Abstract:

بادام در زمره درختان باغی حساس به شوری قرار می­گیرد. تاثیر چهار نوع خاک شور با شوری­های مختلف (۲، ۴، ۸ و ۱۶ dS m-۱) به همراه تلقیح دو جدایه باکتری و شاهد استریل شده از سه گروه باکتری شورپسند، قلیاپسند و شورو قلیاپسند جداسازی شده از ریزوسفر بادام ستان­های خراسان رضوی بر القاء مقاومت به شوری در پایه GN بادام تحت شرایط شوری و قلیائیت خاک، بررسی شد. بیشترین میانگین تولید تری ایندول­استیک اسید، انحلال فسفات­های معدنی و اگزوپلی­ساکارید بترتیب برای جدایه­ های قلیاپسند، شوروقلیاپسند و شورپسند مشاهده گردید. شوری خاک به­طور معنی­ داری ارتفاع گیاهان، مساحت برگ، وزن تر و خشک اندام­ هوایی و ریشه ها، قند محلول، نامحلول و کل را کاهش داد. بیشترین ارتفاع گیاه (cm ۶۱/۲) در گروه شورپسندها و کمترین آن در گروه قلیاپسندها مشاهده شد. باکتری­های شورپسند بیشترین افزایش را در وزن­ تر اندام هوایی موجب شدند، لیکن وزن­ تر ریشه­ ها در گروه باکتری­های شور و قلیاپسند حداکثر بود. نسبت وزن تر اندام هوایی به ریشه­ ها به ترتیب برای سه گروه شورپسند، قلیاپسند و شور و قلیاپسندها ۰/۸۶، ۰/۸۷ و ۰/۷۴ بود که بیانگر تاثیر بیشتر باکتری­های شور و قلیاپسند بر رشد ریشه­ ها نسبت به رشد اندام هوایی بود. تلقیح باکتری­های شور و قلیاپسند موجب افزایش درصد رطوبت ریشه­ ها و اندام هوایی در خاک­هایی با شوری بالا (بترتیب ۱۶ و ۸ dS m-۱) گردید. به­ طورکلی، باکتری­های شوروقلیاپسند بر بهبود رشد ریشه­ ها، قلیاپسندها و شورپسندها بترتیب بر افزایش خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بادام تاثیر بیشتری داشتند.

Keywords:

باکتری های بهبود دهنده رشد گیاه , پرولین , قند کل , کلروفیل , نسبت وزن اندام هوایی به ریشه

Authors

غلامحسین خلیلی طرقبه

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

علی تهرانی فر

استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

بهرام عابدی

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

مهرنوش اسکندری تربقان

ممحقق بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.