CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و رشد پس از سانحه بیماران همودیالیزی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

عنوان مقاله: اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و رشد پس از سانحه بیماران همودیالیزی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
شناسه ملی مقاله: JR_MUQ-15-8_001
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

سمیرا حدادی - Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran.
سعید ملیحی الذاکرینی - Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran.
رامین تاجبخش - Department of Internal Medicine, Non-Communicable Diseases Research Center, Alborz University of Medical Sciences, Karaj, Iran.
منصوره تجویدی - Department of Nursing, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran.
علیرضا کاکاوند - Department of Psychology, Faculty of Social Science, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف بیماری مزمن کلیه و همودیالیز، اثرات نامطلوبی بر سلامت جسمی، روانی بیمار می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر افسردگی و رشد پس از سانحه بیماران تحت همودیالیز انجام شد. روش بررسی پژوهش حاضر یک کار آزمایی بالینی با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. در این مطالعه ۳۶ بیمارتحت همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان امام علی(ع) وشهید رجایی کرج با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه رشد پس از سانحه و افسردگی بک بود. بیماران گروه آزمایش، به صورت انفرادی در ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای در جلسات درمانی شرکت کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ وآنالیزکو,اریانس مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفتند. یافته ها در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار افسردگی و رشد پس از سانحه به ترتیب ۷۳/±۴ ۸۳/۴۹ و ۷۶ /۱۰ ± ۹۴/۴۱ و در گروه کنترل، میانگین و انحراف معیار افسردگی ۷۰/۲ ± ۳۹/۴۵ و رشد پس از سانحه ۰۹/۸ ± ۲۲/۴۴ بود. پس از درمان و در مرحله پیگیری، افزایش میانگین رشد پس از سانحه و کاهش افسردگی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی دار ی بود (۰۰۱/۰ P≤). نتیجه گیری بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان مداخله روان شناختی می تواند به منظور بهبود مشکلات روان شناختی و رشد پس از سانحه در بیماران تحت همودیالیز موثر باشد.

کلمات کلیدی:
Acceptance and Commitment Therapy, Posttraumatic growth, Psychological, Depression, Renal insufficiency, Chronic, درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد؛ رشد پس از سانحه؛ افسردگی؛ همودیالیز

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1530739/