CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

جایگاه مفهوم و نظریه تعادل در اقتصاد اسلامی(مقایسه اجمالی کاربرد این مفهوم در اقتصاد متعارف و نظر شهید صدر در کتاب اقتصادنا)

عنوان مقاله: جایگاه مفهوم و نظریه تعادل در اقتصاد اسلامی(مقایسه اجمالی کاربرد این مفهوم در اقتصاد متعارف و نظر شهید صدر در کتاب اقتصادنا)
شناسه ملی مقاله: JR_IEE-18-36_003
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین بحرینی یزدی - پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
محمدحسین کرمی اسفه - استادیار

خلاصه مقاله:
مفهوم و نظریه تعادل در اقتصاد متعارف ازجمله نقاط اصلی نظریه اقتصادی است. ارتباط مفهوم تعادل با موضوع هماهنگی رفتار اقتصادی میان افراد در نظام بازار برای تحصیل نفع جمعی بدون دخالت مستقیم دولت‎ها یکی از نکات اصلی برای درک نظریه تعادلی است. در بسیاری از آثار اقتصاد اسلامی بدون آنکه از مبنای طرح این مفهوم سخنی به میان آمده باشد، به استخراج تعادل‎های پولی و حقیقی در بازارهای مختلف پرداخته‎شده و درواقع با نگاهی ارزشی به آن نگریسته شده است. در این مقاله پس از طرح مفهوم تعادل در اقتصاد متعارف، به‎صورت مختصر به کاربرد آن در آثار اقتصاد اسلامی پرداخته می‎شود. ایده مقاله حاضر این است که تا وقتی نحوه تعامل مردم با یکدیگر و نظریه دخالت دولت در اقتصاد اسلامی روشن نباشد، سخن از تعادل به معنای متعارف، نوعی پیش‎فرض نابجاست. در کتاب اقتصادنا به دلیل ارائه تصویر دیگری از دخالت دولت و مردم در اقتصاد، می‎توان فاصله‎گذاری‎های مهمی را با دیدگاه تعادلی یافت و از رویکرد جایگزین آن اثری دید. این مقاله به مرور و مقایسه متون و اسناد کتابخانه‎ای پرداخته است.

کلمات کلیدی:
تعادل, اقتصاد اسلامی, شهید سیدمحمدباقر صدر, نفع فردی, نفع جمعی, هماهنگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1531245/