CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل استقرار فضایی- کالبدی کارکردهای دانش بنیان در مقابل کارکردهای سنتی در شهر تهران (تحلیلی بر توزیع هسته های شهری تهران)

عنوان مقاله: تحلیل استقرار فضایی- کالبدی کارکردهای دانش بنیان در مقابل کارکردهای سنتی در شهر تهران (تحلیلی بر توزیع هسته های شهری تهران)
شناسه ملی مقاله: JR_JHGR-49-1_001
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

رامین ساعد موچشی - دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران
کرامت اله زیاری - استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران
حسین حاتمی نژاد - استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران
رحمت اله فرهودی - استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
در پژوهش حاضر، با توجه به فرایند جهانی شدن اقتصاد و ضرورت های فضایی- کالبدی شهرها در این فرایند، در گام نخست ادبیات موجود در زمینه منطق استقرار فضایی کارکردهای شهری در عصر اقتصاد دانش بنیان و ساختارهای شهر چندهسته ای بررسی شده است و در گام دوم، با شناختی درباره ضرورت های پیکربندی مجدد کارکردهای شهری به عنوان بخشی از افزایش توان در عرصه رقابت جهانی، شاخص ها درمورد شهر تهران به کار گرفته و بررسی و تحلیل شده است. در این راستا، با استفاده از روش های مختلف نرم افزاری و محاسباتی (مانند AHP_Phazzy، Janks و...)، پیکربندی فعالیت های شهری در تهران مشخص شده و درنهایت با عملیات رویهم اندازی لایه ها، مقایسه ای تطبیقی از استقرار کارکردهای سنتی و برتر ارائه شده است. محدوده مورد مطالعه شهر تهران درون محدوده شهری است و جامعه آماری شامل بیش از ۶۵۰۰ شرکت ارائه دهنده خدمات برتر به تفکیک ۷ دسته شرکتی و تمامی فعالیت ها و کارکردهای سنتی در شهر تهران می شود. نتایج پژوهش نشان دهنده پیکربندی متمرکز، تک اندامی و تک هسته ای در هر دو بخش کارکردهای منتخب و در عین حال انطباق بیش از ۷۰ درصد حوزه استقرار کارکردهای برتر با خدمات سنتی است. همچنین انتقال هسته کانونی فعالیت از منطقه ۱۲ به مرز مناطق ۶ و ۷ و همچنین بخشی از منطقه ۳ به ویژه در بخش کارکردهای اداری و خدمات برتر قابل مشاهده است؛ یعنی مرکز فعالیتی شهر در عین حفظ ساختار تک هسته ای به سمت نیمه شمالی انتقال یافته است.

کلمات کلیدی:
بخش خدمات برتر, شهر تهران, کارکردهای دانش بنیان, کارکردهای سنتی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1534093/