مقاله علمی – پژوهشی: مقایسه و ارزیابی بازده استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی آستاگزانتین مستخرج از میکروجلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) با استفاده از حلال استون و تکنیک ترکیبی اسید-استون

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 212

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-31-3_008

تاریخ نمایه سازی: 8 آبان 1401

Abstract:

هدف از تحقیق حاضر، استخراج، صابونی کردن و خالص سازی رنگدانه آستاگزانتین از میکروجلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی (فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و کاهندگی یون فریک) آن بود. جهت استخراج از دو روش منفرد (استخراج با استفاده از حلال استون یا ACE) و ترکیبی (استخراج به وسیله پیش تیمار با اسیدکلریدریک و سپس استخراج با استون یا HCl-ACE) استفاده گردید. مطابق نتایج، مقدار آستاگزانتین (میلی گرم بر گرم) مستخرج با دو روش استون (ACE) و پیش تیمار حاوی اسیدکلریدریک (HCl-ACE) در مراحل استخراج، صابونی کردن و خالص سازی نهایی به ترتیب ۰۹/۴ (۶۵/۱۳%)، ۴۹/۸ (۳۰/۲۸%)، ۵۹/۱۴ (۶۵/۴۸%) و ۴۹/۹ (۶۵/۳۱%)، ۵۹/۱۳ (۳۰/۴۵%) و ۰۹/۲۵ (۶۵/۸۳%) بود. فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH آستاگزانتین استخراج شده با دو روش ACE و HCl-ACE (غلظت ۳۰۰-۵۰ میکروگرم بر میلی لیتر) به ترتیب در دامنه ۲۶/۷۶-۲۵/۶۶ و ۰۶/۹۴-۳۹/۸۵ درصد متغیر بود. این مقادیر برای قدرت کاهندگی یون فریک به ترتیب در بازه جذب ۷۵/۰-۶۱/۰ و ۹۲/۰-۷۸/۰ در طول موج ۷۰۰ نانومتر قرار داشت. رنگدانه استخراج شده با استفاده از روش ترکیبی (نسبت به روش منفرد) به صورت معنی داری دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری بود (۰۵/۰>p). علاوه براین، در هر دو آزمون، با افزایش غلظت آستاگزانتین تا ۱۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر، روند فعالیت آنتی اکسیدانی، به صورت افزایشی و سپس ثابت ثبت شد (عدم اختلاف معنی دار بین غلظت های ۲۰۰ و ۳۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر). مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی آستاگزانتین با آنتی اکسیدان های مصنوعی نشان داد که رنگدانه استخراج شده با روش ترکیبی (در غلظت های بالا) فعالیت نزدیکتر یا بیشتری نسبت بهBHA  و BHT دارد. مطابق یافته ها، روش ترکیبی (اسید-استون) در مقایسه با روش منفرد (استون) می تواند بازده استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی این رنگدانه را بهبود بخشد. بنابراین، روش مورد استفاده جهت استخراج و خالص سازی آستاگزانتین، به صورت بالقوه ای بازده استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی آن را تحت تائیر قرار می دهد و با انتخاب روش استخراج بهینه، می توان دو شاخص مذکور را در رنگدانه ارتقاء داد.

Authors

رضا صفری

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

حسن نصراله زاده

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

سهیل ریحانی پول

گروه فراوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

زهرا یعغوب زاده

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

مرضیه رضایی

پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Ambati, R. R., Phang, S. M., Ravi, S., and Aswathanarayana, ...
  • Sarada, R., Vidhyavathi, R., Usha, D., and Ravishankar, G. A. ...
  • نمایش کامل مراجع