CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی میزان توافق بین شاخص های اکولوژیک در تعیین وضعیت کیفیت رودخانه کرج (استان البرز)

عنوان مقاله: ارزیابی میزان توافق بین شاخص های اکولوژیک در تعیین وضعیت کیفیت رودخانه کرج (استان البرز)
شناسه ملی مقاله: JR_ENVJ-7-76_008
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

سید قاسم قربانزاده زعفرانی - گروه تنوع زیستی و ایمنی زیستی، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران.
فرهاد حسینی طائفه - گروه تنوع زیستی و ایمنی زیستی، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران.
منا ایزدیان - گروه تنوع زیستی و ایمنی زیستی، پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
در این مطالعه میزان توافق و عدم سازگاری بین پنج شاخص کفزی در ارزیابی وضعیت اکولوژیک رودخانه کرج مورد بررسی قرار گرفت. به این­ منظور، در طول ۹ ایستگاه و طی چهار فصل (۱۳۹۷-۱۳۹۶)، نمونه ­برداری از ماکروبنتوزها با نمونه­ بردار سوربر انجام شد. به لحاظ فراوانی، شیرنومیده­ ها، خانواده غالب بودند. خانواده ­های Baetis، Tubifex، Micrasema، Rhithrogena، Eporus، Hydropsyche، Leptophlebiidae و Simulium، ۸۳ درصد نمونه ­ها را تشکیل دادند. مقادیر شاخص ­های H'،EPT،ASPT،BMWP و HFBI به ­ترتیب (۶۵/۰±۱۲/۲)، (۸/۲±۶/۵)، (۰/۱±۹/۳)، (۴/۲۳±۸/۴۸) و (۰/۱±۶/۴) محاسبه گردید. توافق نسبی در نتایج حاصله از پنج شاخص مورد مطالعه در ۶۷ درصد از ایستگاه ­ها با کیفیت غیرقابل قبول دیده شد. در صورتی­ که در ۲۲ درصد از ایستگاه­ های رودخانه توافق کامل و ۱۱ درصد ایستگاه ­ها عدم توافق را نشان داده ­است. در نتیجه، با توجه به تغییرات ساختاری و جمعیتی ماکروبنتوزها در اکوسیستم­ های آبی بر اثر عوامل طبیعی و فعالیت­ های انسانی، به منظور به­ کارگیری شاخص ­های زیستی در هر منطقه جهت اعمال مدیریت ­محیط­زیستی، نیاز به استفاده هم­زمان از شاخص ­های مختلف، بررسی توافق بین آن ­ها و انتخاب شاخص ­اکولوژیک مناسب می ­باشد. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، شاخص هلسینهوف (HFBI) می­تواند به عنوان شاخص مناسبتری نسبت به سایر شاخص ­های مورد مطالعه برای ارزیابی وضعیت اکولوژیک رودخانه کرج معرفی کرد.

کلمات کلیدی:
توافق, وضعیت اکولوژیک, رودخانه کرج, شاخص ماکروبنتیک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1551773/