کاربرد مفاهیم گراف و حداقل هزینه در توسعه شبکه فضای سبز شهری و بهبود پیوستگی اکولوژیکی سیمای سرزمین (مطالعه موردی: کلان شهر تبریز)
Publish place: The Journal of Environmental Studies، Vol: 46، Issue: 1
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 82
This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESJ-46-1_007
تاریخ نمایه سازی: 9 آذر 1401
Abstract:
از جمله چالش های اساسی پیش روی شهرها به عنوان پیچیده ترین سیماهای سرزمینی، افزایش جمعیت و مصرف زمین و به دنبال آن تغییرات کاربری اراضی و تکه تکه شدگی زمین های شهری، به ویژه فضاهای سبز و اکولوژیک می باشد؛ که علاوه بر کاهش پیوستگی اکولوژیکی سیمای سرزمین و به خطر انداختن سلامت اکوسیستم ها، کیفیت زندگی شهروندان را نیز تحت الشعاع قرار داده است. لذا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و ارتقاء پیوستگی اکولوژیکی شهر تبریز با استفاده از مدل سازی شبکه های اکولوژیک شهری تدوین گردیده است. ابتدا وضعیت پیوستگی اکولوژیکی شهر تبریز با استفاده از شاخص های پیوستگی (Cohesion و IIC) و نرم افزارهای Fragstats و Conefor مورد ارزیابی قرار گرفت. هر دو شاخص ضمن سنجش پیوستگی اکولوژیکی سیمای سرزمین، مهم ترین لکه های سبز کلان شهر تبریز را هم اولویت بندی نمودند. در نهایت با در اختیار داشتن مهم ترین لکه های سبز و نقشه کاربری اراضی، کریدورهای بهینه بر اساس لایه مقاوت سیمای سرزمین و تکنیک های گراف و حداقل هزینه و با استفاده از نرم افزار Linkage Mapper تهیه گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با به کارگیری اصول اکولوژی سیمای سرزمین و مفاهیم موجود در تئوری های گراف و حداقل هزینه در کنار هم می توان به شبیه سازی و تجزیه و تحلیل شبکه های اکولوژیک و در نتیجه توسعه مطلوب شبکه های سبز شهری اقدام نمود.
Keywords:
پیوستگی سیمای سرزمین , تکه تکه شدگی سیمای سرزمین , شبکه های اکولوژیک , تئوری گراف , تئوری حداقل هزینه
Authors
حسن محمودزاده
گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
حسن مسعودی
گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :