CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مطالعه تطبیقی لیبرال دموکراسی با مردم سالاری دینی در جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه جامعه شناسی سیاسی

عنوان مقاله: مطالعه تطبیقی لیبرال دموکراسی با مردم سالاری دینی در جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه جامعه شناسی سیاسی
شناسه ملی مقاله: JR_JOSSI-12-43_001
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

شهرام طهماسبی - دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی، دانشکده علوم اجتماعی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
مهرداد جواهری پور - استادیار گروه علوم اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول).
رضاعلی محسنی - دانشیار گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
چکیده      هدف این مقاله مقایسه نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران با نظام سیاسی لیبرال دموکراسی، به منظور شناخت نوع الگوی سیاسی حاکم بر این کشور است. روش تحقیق، مقایسه­ای- تطبیقی و تکنیک گردآوری اطلاعات اسنادی است. در این مقاله ابتدا به مفهوم و اصول لیبرال دموکراسی اشاره شده و سپس به مقایسه این اصول:۱.اصل حاکمیت مردم؛ ۲.برابری سیاسی؛۳. آزادی سیاسی؛۴. نظارت همگانی؛۵. اصالت قانون، با نظام سیاسی جمهوری اسلامی، پرداخته شده است. نتیجه به دست آمده بیانگر آن است که اصول لیبرال دموکراسی تفاوت ماهوی با نظام جمهوری اسلامی دارد اما به این معنا نیست­که نوع نظام سیاسی حاکم درایران دموکراتیک نیست بلکه علی­رغم برخی ویژگی­های اقتدارگرایانه در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی ایران در مجموع این نوع نظام سیاسی صورتی از الگوی سیاسی برآمده از مبانی دین اسلام و سنت ایرانی است، به عبارتی حکومتی است که به اراده اکثریت مردم، مقید به اصل حاکمیت دین اسلام در شئونات زندگی افراد و اجتماع است.

کلمات کلیدی:
لیبرال دموکراسی, مردم سالاری دینی, جمهوری اسلامی ایران

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1572253/