CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر سویه های Trichoderma جدا شده از خاک های شور و سدیمی در کنترل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه خیار (Fusarium solani)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر سویه های Trichoderma جدا شده از خاک های شور و سدیمی در کنترل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه خیار (Fusarium solani)
شناسه ملی مقاله: JR_JBIOCO-6-2_004
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

فرزانه اسدی - Departmen of Plant Protection, College of Agriculture, Vali-Asr University of Rafsanjan, Iran
حسین علایی - Departmen of Plant Protection, College of Agriculture, Vali-Asr University of Rafsanjan, Iran
روح الله صابری ریسه - Departmen of Plant Protection, College of Agriculture, Vali-Asr University of Rafsanjan, Iran
اعظم زین الدینی ریسه - Departmen of Plant Protection, College of Agriculture, Vali-Asr University of Rafsanjan, Iran

خلاصه مقاله:
گونه های تریکودرما به دلیل تنوع متابولیسمی و قدرت رقابتی، از موجودات غالب میکروفلور خاک بوده و تقریبا در تمام زیستگاه ها وجود دارند. در این پژوهش توانایی چهار سویه منتخب تریکودرما برای کنترل بیماری پوسیدگی ساقه و ریشه خیار ناشی از قارچ Fusarium solani مورد مطالعه قرار گرفت. بذرهای جوانه زده خیار در خاک های سترون تیمار شده با سویه های تریکودرما کشت شدند. در مرحله ی چهار برگی بوته های خیار، بیمارگر به خاک گلدان ها مایه زنی گردید. بعد از گذشت یک ماه از مایه زنی بیمارگر شدت بیماری و فاکتورهای رشدی در گلدان های تیمار شده با تریکودرما در مقایسه با شاهد بررسی شدند. نتایج نشان داد سویه های تریکودرما باعث کاهش شدت بیماری و افزایش فاکتورهای رشدی شدند به طوری که سویه هایTrichoderma harzianum T۱۲۷-۱۲و Trichoderma aureoviride T۱۸۹-۴ هر دو با ۶۷/۹۱ درصد بیشترین تاثیر را در کاهش شدت بیماری نسبت به گیاه شاهد داشتند. نتایج بررسی اثر سویه های تریکودرما روی فاکتورهای رشدی گیاه شامل طول ریشه و ساقه، وزن خشک ریشه و اندام­های هوایی، قطر ساقه و کلروفیل نسبی نشان دادکه تیمارهای مختلف سویه های تریکودرما تاثیرمثبتی در افزایش فاکتورهای رشدی گیاه داشت به طوری که سویه­های T۱۸۹-۴ و T۱۲۷-۱۲ بر روی وزن خشک ریشه در حضور بیمارگر به ترتیب با ۹۷ و۸۲ درصد افزایش، بیشترین تاثیر را داشتند. نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از این سویه های بومی تریکودرما می تواند برای کنترل پوسیدگی فوزاریومی ساقه و ریشه در برنامه مدیریت تلفیقی بیماری توصیه شود.

کلمات کلیدی:
Trichoderma, Fusarium solani, disease severity, growth factors, colonization

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1579463/