CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

سنگ نگاری، زمین شیمی و سنگ زایی سنگ های بازالتی منطقه علی آباد گروس به عنوان بخشی از مجموعه افیولیتی صحنه- هرسین (خاور کرمانشاه)

عنوان مقاله: سنگ نگاری، زمین شیمی و سنگ زایی سنگ های بازالتی منطقه علی آباد گروس به عنوان بخشی از مجموعه افیولیتی صحنه- هرسین (خاور کرمانشاه)
شناسه ملی مقاله: JR_IJPU-13-1_004
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیاوش امیدیان فر - دکتری، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
سید حسام الدین معین زاده - دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
محسن آروین - استاد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران
محمد رهگشای - استاد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
در این بررسی با بهره گیری از مشاهدات صحرایی، سنگ نگاری و نیز داده های به دست آمده از تجزیه زمین شیمیایی سنگ کل (XRF و ICP-MS) به بررسی سنگ های آتشفشانی منطقه علی آباد گروس در جنوب صحنه پرداخته شده است. این سنگ های آتشفشانی بخشی از مجموعه افیولیتی محدوده صحنه- هرسین (کرتاسه پسین تا ائوسن پسین) هستند و به صورت بالشی و توده ای دیده می شوند. از دیدگاه سنگ نگاری این سنگ ها ترکیب بازالتی دارند و بافت های غالب در آنها پورفیریتیک و گلومروپورفیریتیک هستند. این سنگ ها سرشت ماگمایی توله ایتی دارند. همچنین، الگوی پراکندگی عنصر های خاکی کمیاب و الگوی پراکندگی عنصر های فرعی و کمیاب و نیز جایگاه نمونه های بررسی شده در نمودار های تمایز انواع سنگ های بازالتی با ویژگی های زمین شیمیایی مختلف گویای شباهت آنها به سنگ های بازالتی پشته های میان اقیانوسی مرتبط با پلوم های گوشته ای (P-MORB) هستند. ماگمای مادر این سنگ ها می تواند در پی ذوب بخشی کم (کمتر از ۳ درصد) خاستگاه پریدوتیتی اسپینل دار پدیدآمده باشد. در مقایسه با سنگ های بازالتی منطقه علی آباد گروس، دیگر رخنمون های سنگ های آتشفشانی در گستره مجموعه افیولیتی محدوده صحنه- هرسین ویژگی های زمین شیمیایی سنگ های بازالتی پشته های میان اقیانوسی وابسته به پلوم های گوشته ای (P-MORB)، سنگ های بازالتی پشته های میان اقیانوسی غنی شده (E-MORB) و نیز سنگ های بازالتی درون صفحه ای (WPB) را نشان می دهند. 

کلمات کلیدی:
زمین شیمی, سنگ زایی, بازالت , افیولیت, صحنه- هرسین

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1580220/