CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

واسنجی و اعتبارسنجی مدل Dasiy برای گیاه آفتابگردان تحت شرایط کم آبیاری بخشی ریشه

عنوان مقاله: واسنجی و اعتبارسنجی مدل Dasiy برای گیاه آفتابگردان تحت شرایط کم آبیاری بخشی ریشه
شناسه ملی مقاله: JR_JISE-45-3_002
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

هدیه پوریزدان خواه - دانش آموخته مقطع دکترای مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده مهندسی زراعی، گروه مهندسی آب.
علی شاهنظری - استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده مهندسی زراعی، گروه مهندسی آب
میرخالق ضیاء تبار احمدی - استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده مهندسی زراعی، گروه مهندسی آب.
محمدرضا خالدیان - دانشیار، دانشگاه گیلان، دانشکده علوم کشاورزی، گروه مهندسی آب و وابسته پژوهشی گروه مهندسی آب و محیط زیست پژوهشکده حوضه آبی دریای خزر.
ماتیاس نیومان آندرسن - استاد، دانشگاه آرهوس، دانشکده کشاورزی و بوم شناسی، دانمارک.

خلاصه مقاله:
تحقیقات زیادی نشان داده­است که عملکردمحصول در کم­آبیاری معمولی(DI) کمتر از کم­آبیاری بخشی ریشه(PRD) است، به­طوری­که میزان کاهش عملکرد در PRD نسبت به آبیاری­کامل معنی­دار نیست. نیاز است در مدل­های شبیه­ساز عملکرد محصول، این موضوع لحاظ شود. با توجه به اینکه مدل Daisy تنها مدلی است که قادر است شرایط PRD را شبیه­سازی نماید، هدف از این تحقیق واسنجی دو پارامتر عامل شیب­روزنه­ای(m) و تابع اصلاح­کننده وزن ­مخصوص برگ طی مرحله رشد(LeafAIMod) برای گیاه آفتاب­گردان تحت آبیاری PRD در مدل Daisy بود. برای این­منظور مدل براساس اطلاعات دو تیمارPRD  در دو سطح ۷۵درصد (PRD۷۵) و ۵۵درصد (PRD۵۵) در سال ۱۳۹۲ تحت کشت آفتاب­گردان واسنجی و سپس براساس اطلاعات شش تیمار PRD۷۵ و PRD۵۵ با دورهای مختلف آبیاری در سال ۱۳۹۵ اعتبارسنجی شد. مقادیر اندازه­گیری و شبیه­سازی­شده پارامترهای خروجی شاخص ­سطح­­ برگ(LAI)، ارتفاع گیاه(H) و مقدار ماده­خشک(DM) براساس شاخص­های آماری RMSE، NRMSE، R۲ و EF با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج حاصل از اعتبارسنجی نشان داد که دو پارامتر واسنجی شده مذکور، با میانگین RMSE برابر با ۴۶۵/۰ cm۲/cm۲، ۴/۵ cm و ۲۸۶/۰Ton/ha به­ترتیب برای پارامترهای LAI، H و DM در محدوده­ی قابل قبول بوده­ است و­ اختلاف معنی­داری بین مقادیر شبیه­سازی­شده و اندازه­گیری­شده وجود ندارد. پراکندگی نقاط شبیه­سازی­شده و اندازه­گیری­شده نسبت به خط یک­به­یک نشان داد که مدلDaisy، شاخص­های فیزیولوژیکی گیاه را در روش PRD تحت تنش آبی کمتر، بهتر برآورد نموده­است. هم­چنین هر دو عامل دور آبیاری و میزان تنش آبی در شبیه­سازی با مدلDaisy تاثیرگذار هستند. پیشنهاد می­شود از این روش، برای شبیه­سازی گیاهان تحت آبیاری PRD استفاده شود.

کلمات کلیدی:
تابع اصلاح کننده وزن مخصوص برگ, شاخص سطح برگ, عامل شیب روزنه ای, زیرمدل PRD

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1581478/