مطالعه تنوع ژنتیک پیش مولدین ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) پرورشی مزارع منتخب استان آذربایجان غربی با استفاده از روش ریزماهواره

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 121

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-31-4_003

تاریخ نمایه سازی: 28 دی 1401

Abstract:

با توجه به اهمیت ارزیابی تنوع و ساختار ژنتیک جمعیت در مدیریت و انتخاب کارا ترین مولدین برای تکثیر، تنوع ژنتیک پیش­مولدین ماهی قزل­آلای رنگین­کمان (Oncorhynchus mykiss) پرورشی مزارع منتخب استان آذربایجان غربی (۱، ۲ و ۳) با استفاده از هفت جفت آغازگر ریز­ماهواره مورد مطالعه قرار گرفت. بدین ­منظور از ۵۰ عدد پیش ­مولد هر مزرعه نمونه ­برداری و DNA ژنومی با استفاده از روش استات آمونیوم استخراج گردید. برای مشاهده آلل­ها و تعیین اندازه آنها از الکتروفورز عمودی ژل پلی­اکریل­آمید ۶% و رنگ­آمیزی نیترات نقره استفاده شد. محاسبات مربوطه با استفاده از نرم­افزارهای Excel،INTAS GEL DOC  و Pop Gene صورت پذیرفت. بر اساس نتایج، بیشترین تعداد آلل واقعی (۷۱/۷) و مقدار هتروزایگوسیتی مشاهده شده (۱۲/۰±۴۶/۰) در ماهیان مزرعه (۳) و کمترین تعداد آلل واقعی (۰۱/۰±۲۹/۵) و مقدار هتروزایگوسیتی مشاهده شده (۰۸/۰±۳۴/۰) در ماهیان مزرعه (۲) مشاهده شد. بیشترین میزان فاصله ژنتیک (۰۷/۰) و کمترین میزان شباهت ژنتیک (۹۳/۰) بین ماهیان مزارع (۳ و ۲) و کمترین میزان فاصله ژنتیک (۰۲/۰) و بیشترین میزان شباهت ژنتیک (۹۸/۰) بین ماهیان مزارع (۲ و ۱) محاسبه شد. بیشترین مقدار تمایز ژنتیک (۰۷۷/۰) بین ماهیان مزارع (۳ و ۱) و کمترین مقدار آن ( ۰۳۴/۰) بین ماهیان مزارع (۲ و ۱) به­دست آمد. نتایج آنالیز واریانس مولکولی نشان­دهنده ی وجود اختلاف تنوع ژنتیک معنی­دار بین ماهیان مزارع مورد مطالعه بود (۰۰۱/۰p<). نتایج حاصل از آزمون FST نشان داد که تمایز ژنتیک بین جمعیت­های پرورشی موجود در این مطالعه در سطح متوسطی قرار داشت که بیانگر جابجایی مولدین بین جمعیت­های مختلف در گذشته­ نزدیک یا استفاده از یک جمعیت مرجع و مولدین با ذخیره­ ژنی مشابه در یک دوره­ تکثیر مشخص در بین مزارع مورد مطالعه می­باشد. یافته­های این مطالعه بیان می­کند که احتمالا اختلاط بالای جمعیت­ها با یکدیگر و عواملی چون به­گزینی و سیاست­های جاری هر مزرعه منجر به کاهش تنوع ژنتیک و تمایز بین جمعیت­ها شده است. نتایج این مطالعه می­تواند در راستای مدیریت ذخایر پرورشی و برنامه­های اصلاح­نژادی این گونه­ مهم تجاری مورد استفاده قرار گیرد.

Authors

سلطنت نجار لشگری

Iranian Fisheries Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

محمد پورکاظمی

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

سجاد نظری

Iranian Fisheries Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

ابوالفضل سپهداری

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

رقیه محمودی

Iranian Fisheries Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :