CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی کارایی روش های زمین آماری به منظور برآورد توزیع مکانی عمق و چگالی برف در مناطق کوهستانی (مطالعه ی موردی: حوضه ی آبخیز گوش بالا مشهد)

عنوان مقاله: ارزیابی کارایی روش های زمین آماری به منظور برآورد توزیع مکانی عمق و چگالی برف در مناطق کوهستانی (مطالعه ی موردی: حوضه ی آبخیز گوش بالا مشهد)
شناسه ملی مقاله: JR_HYD-4-12_003
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی حقی زاده - دانشیار گروه مهندسی آبخیزداری دانشگاه لرستان
آرمان کیانی - دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه ملایر
میلاد کیانی - کارشناس ارشد منابع آب گروه تخصیص وزارت نیرو.

خلاصه مقاله:
چکیده یکی از مهم ترین منابع آبی در مناطق کوهستانی ذخیره­ی برف می­باشد که می­تواند در بیشتر مواقع سال آب مورد نیاز برای مصارف کشاورزی، شرب، زیست محیطی را فراهم کند. پژوهش حاضر که در حوضه­ی آبخیز کوهستانی گوش بالا به وسعت ۳/۸۳ کیلومتر مربع در شرق مشهد انجام گرفته است. که با استفاده از ۱۱ نمونه اندازه­گیری شده عمق و چگالی برف پهنه­بندی دو پارامتر مذکور با استفاده از روش­های زمین آمار مانند عکس فاصله وزن­دار (IDW)، توابع شعاع پایه (RBF)، کریجینگ و کوکریجینگ انجام گرفت. با بکارگیری آماره جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) روش کوکریجینگ ساده برای عمق و کریجینگ ساده برای چگالی که دارای کمترین میزان خطای به مقدار ۵۱۸/۰ و۰۲۳/۰ بودند تشخیص داده شد. واریوگرام به دست آمده در روش کوکریجینگ ساده از نوع J بسل برای عمق برف دارای کمترین مقدار اثر قطعه­ای و نسبت اثر قطعه­ای به سقف به میزان ۷۹۵/۰ و ۹۵/۰ را نشان داد و همچنین واریوگرام مربوط به چگالی برف نیز کمترین مقدار اثر قطعه­ای و نسبت اثر قطعه­ای به سقف را به مقدار  ۸/۰ و ۹/۰ در روش کوکریجینگ ساده از نوع J بسل را دارا بود. نتایج نشان می­دهد که اثر قطعه­ای و نسبت اثر قطعه­ای به سقف بالا می­باشد که این خود دلیلی بر ساختار فضایی ضعیف حاکم در بین داده­های دو پارامتر مورد مطالعه می­باشد که نشان­دهنده­ی ناهمگنی در داده­های جمع­آوری شده است.

کلمات کلیدی:
برف, زمین آمار, واریوگرام, اثر قطعه ای, مشهد

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1592284/