CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تغییرات جمعیت و توزیع فضایی سنک بذرخوار کلزا Nysius cymoides ( Hem., Lygaeidae) در شهرستان کرمانشاه

عنوان مقاله: تغییرات جمعیت و توزیع فضایی سنک بذرخوار کلزا Nysius cymoides ( Hem., Lygaeidae) در شهرستان کرمانشاه
شناسه ملی مقاله: JR_IJPPS-53-1_011
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

عباسعلی زمانی - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
حمیدرضا پوریان - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
بهزاد میری - دانش آموخته ی مقطع دکتری و پژوهشگر پسادکتری گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
مرضیه علیزاده - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
ناصر معینی نقده - دانشگاه رازی هیئت علمی
فرزاد جلیلیان - استادیار، گروه گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
زهرا دهنوی - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
زهره شریفی - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
مهدیه همتی - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

خلاصه مقاله:
سنک بذرخوار کلزا، Nysius cymoides (Spinola, ۱۸۳۷) (Hem., Lygaeida)، حشره ای پلی فاژ و دارای پراکنش جهانی است و در حال حاضر به عنوان مهم ترین آفت در مزارع کلزا استان کرمانشاه باعث خسارت می شود. در مطالعه حاضر تغییرات جمعیت و توزیع فضایی آفت در مزارع کلزا استان کرمانشاه طی سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که اولین گروه از جمعیت سنک بذرخوار کلزا در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب در روز هشتم و یازدهم اردیبهشت ماه مشاهده شدند. دومین زمان اوج جمعیت سنک کلزا در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب با میانگین ۳۱/۶۶ ± ۲۲/۳۷۲ و ۵۸/۴ ± ۴۵/۱۲۶ حشره کامل در هر واحد نمونه برداری در دوم تیر ماه و بیست و نهم خرداد ماه به دست آمد. بیش ترین تراکم جمعیت پوره ها در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب با میانگین ۱۹/۱۲۵ ± ۵۰/۱۲۶۳ و ۹۱/۳ ± ۰۰/۲۰۶ پوره در هر واحد نمونه برداری در دوم تیر ماه به دست آمد. در سال ۱۳۹۹، توزیع فضایی حشرات نر، ماده و کل بالغین سنک بذرخوار کلزا بر اساس روش تیلور از نوع تجمعی و توزیع فضایی مراحل مختلف پورگی، حشرات نر، ماده و بالغ سنک بر اساس روش آیوائو تصادفی بود. در سال ۱۴۰۰، توزیع فضایی مراحل پورگی، حشرات ماده و بالغ سنک بر اساس هر دو روش تیلور و آیوائو از نوع تصادفی به دست آمد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که حشرات کامل و پوره های سنک بذرخوار کلزا دارای دو پیک جمعیتی بودند.

کلمات کلیدی:
Nysius cymoides, کلزا, توزیع فضایی, کرمانشاه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1593671/