CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و جهت گیری نگرش کارآفرینانه بر قصد کارآفرینی با نقش میانجی سرمایه روان شناختی (مورد مطالعه: شرکت خدمات بیمه کشاورزی دامون سبز)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و جهت گیری نگرش کارآفرینانه بر قصد کارآفرینی با نقش میانجی سرمایه روان شناختی (مورد مطالعه: شرکت خدمات بیمه کشاورزی دامون سبز)
شناسه ملی مقاله: JR_JEA-9-18_006
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

ساناز شفیعی - Department of IT Management, Payame Noor University (PNU), Tehran, Iran
فروغ رهبریان - Department of Management, Payame Noor University (PNU), Tehran, Iran

خلاصه مقاله:
چکیده مبسوط  مقدمه و هدف: محیط امروزی، امواج تازه ای از تغییر را با خود به­ همراه آورده است. محیط پیرامون سازمان ها نسبت به قبل پویاتر شده و باعث شده است که سازمان ها در پی یافتن پاسخ هایی برای این پویایی باشند تا موفقیت و عملکرد بالاتر را برای خود رقم بزنند. بنابراین، امروزه کارآفرینی، نقش قابل ملاحظه ای در محیط سازمانی دارد. سازمان ها جهت انطباق با دنیای متغیر و متحول امروزی برای نهادینه کردن جو خلاقیت و نوآوری در سازمان، باید قادر باشند راهبردهایی را برای هدایت و کنترل این تغییرات به مدد سرمایه های سازمانی ایجاد کنند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و جهت­ گیری نگرش کارآفرینانه بر قصد کارآفرینی با نقش میانجی سرمایه روان شناختی است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان شرکت خدمات بیمه کشاورزی دامون سبز چهار محال بختیاری بوده که طی بررسی های به­ عمل آمده تعداد این کارکنان ۵۶۰  نفر گزارش گردید. در این پژوهش حجم نمونه با توجه به جدول گرجسی و مورگان ۲۲۹ نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این مدل متغیرهای سرمایه اجتماعی و جهت گیری کارآفرینانه به ­عنوان متغیر مستقل، متغیر سرمایه روان شناختی به ­عنوان متغیر میانجی و متغیر قصد کارآفرینی به­ عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. برای تعیین روایی پژوهش از دو روش روایی محتوا و صوری استفاده شد. روایی محتوا توسط چند نفر از صاحب نظران و روایی صوری پرسش نامه ها توسط تعدادی از پاسخگویان مورد تائید قرار گرفت. پایایی پرسش نامه پژوهش حاضر با استفاده از روش آلفای کرونباخ مورد آزمون قرار گرفت. داده های حاصله با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی  با استفاده از نرم افزار SPSS و PLS  تجزیه وتحلیل گردید. یافته­ ها: نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که نگرش کارآفرینانه و سرمایه اجتماعی بر قصد کارآفرینی تاثیر مثبت معناداری دارند. همچنین سرمایه روان شناختی نقش میانجی در تاثیرگذاری نگرش کارآفرینانه بر قصد کارآفرینانه دارد. نتیجه­ گیری: نگرش کارآفرینانه تاثیر مستقیمی بر روی توسعه اقتصادی و اجتماعی مردم دارد. هرچه یک جامعه بیشتر در فعالیت­ های کارآفرینی شرکت کند، سریع تر به توسعه اقتصادی و اجتماعی دست می­ یابد. استفاده از کارآفرینی، به منزله یک راهکار عملی، می توان گامی به ­سوی ایجاد عدالت اجتماعی، مبارزه با فقر و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برداشت. سرمایه ی اجتماعی نیز نقش مهمی در فعالیت های کارآفرینانه دارد. همچنین آگاهی از اهمیت سرمایه روان­شناختی و تقویت فعالیت­ های تحقیق و توسعه برای توسعه کسب و کارها و ارتقاء عملکرد آن­ها در بازار حائز اهمیت است. تقویت واحدهای کارآفرینی در شرکت و ارتباط با صنعت، افزایش مشارکت کارکنان در برنامه ریزی طرح ها و همچنین آگاهی از دستاوردها، جهت آگاهی کارکنان از اثربخشی طرح های نوآورانه حائز اهمیت است. پیشنهاد می شود سنجش و ارزیابی عملکرد سازمان براساس میزان مطرح کردن ایده و فکر جدید در سازمان از سوی افراد توانا، خلاق و مبتکر و ارائه راهکارهای نوین و حتی تالیف کتب و مقالات مورد توجه قرار گیرد. همچنین برگزاری جشنواره­­ های کارآفرینان برتر، انتخاب کارآفرینان برتر ملی از میان کارآفرینان و معرفی آنان در رسانه های جمعی می تواند موجبات تقویت فرهنگ کارآفرینی اجتماعی را فراهم کرده و حس نوع دوستی در جامعه را القا کند.

کلمات کلیدی:
Entrepreneurial, Entrepreneurial Intention, Organizational Entrepreneurship, rganizational Performance, Psychological Capital, Social Capital, سرمایه اجتماعی, سرمایه روان شناختی, عملکرد سازمان, قصد کارآفرینی, کارآفرینی, کارآفرینی سازمانی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1594805/