CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل جایگاه روحانیت در سیاست از منظر آیت الله مهدوی کنی (رحمت ا لله علیه)

عنوان مقاله: تحلیل جایگاه روحانیت در سیاست از منظر آیت الله مهدوی کنی (رحمت ا لله علیه)
شناسه ملی مقاله: JR_POKN-18-2_012
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

میلاد موحدیان - دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، جمهوری اسلامی ایران (نویسنده مسئول).
اصغر افتخاری - استاد گروه جامعه شناسی سیاسی، دانشکده معارف اسلامی و علوم سیاسی، دانشگاه امام صادق علیه السلام، تهران، جمهوری اسلامی ایران.

خلاصه مقاله:
تحلیل جایگاه روحانیت در سیاست و به تبع آن، نسبت دین و سیاست، از مباحث پرتکرار در حوزه علوم انسانی اسلامی و حتی سکولار به شمار می رود. در این پژوهش، تلاش شده است تا از منظر آیت الله مهدوی کنی به واکاوی این موضوع پرداخته شود. سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه: جایگاه روحانیت در سیاست از منظر آیت الله مهدوی کنی چیست؟ برای رسیدن به پاسخ، از روش تحلیل مضمون استفاده شده و نتیجه این پژوهش نشان از آن دارد که آیت الله مهدوی کنی معتقد به نقش آفرینی دین در نوع نظام سیاسی، مشروعیت نظام سیاسی، تعیین حاکم نظام سیاسی، حقوق و تکالیف شهروندی، گزینش کارگزاران سیاسی و سبک سیاست ورزی است. بر این اساس در باب سیاست ورزی روحانیت، به پنج بعد مبنا، ضرورت، حوزه های مجاز و غیرمجاز و در نهایت لوازم سیاست ورزی روحانیت اشاره کرده اند. ایشان عرصه سیاست ورزی روحانیت را منحصر به راهبری و ارشاد ندانسته و ورود به حوزه های تقنین، قضاء، اجرا و اداره را نیز، از وظایف روحانیت در عرصه سیاست و حکومت، تحلیل می کند.

کلمات کلیدی:
اسلام سیاسی, انقلاب اسلامی, دین, روحانیت, سکولاریسم, سیاست, محمدرضا مهدو ی کنی, سیاست اسلامی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1598811/