CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی وضعیت و شدت بیابان زایی با استفاده از مدل IMDPA بر مبنای معیارهای آب، خاک، پوشش گیاهی و اقلیم (استان خراسان جنوبی)

عنوان مقاله: ارزیابی وضعیت و شدت بیابان زایی با استفاده از مدل IMDPA بر مبنای معیارهای آب، خاک، پوشش گیاهی و اقلیم (استان خراسان جنوبی)
شناسه ملی مقاله: JR_AMFAD-3-3_003
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

شاهین محمدی - دانشجوی دکتری سنجش از دور و GIS، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز و نویسنده مسئول،
علی طویلی - دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
بیابان زایی پدیده خاص مناطق خشک، نیمه خشک و خشک نیمه مرطوب است. میزان این پدیده در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران، بسیار زیاد است. هدف اصلی این مطالعه ارزیابی وضعیت و شدت بیابان زایی IMDPA با تاکید بر معیارهای اقلیم، آب، خاک و پوشش گیاهی در استان خراسان جنوبی است. با تلفیق لایه­های رستری معیارهای مذکور و محاسبه میانگین هندسی معیارها و تجزیه و تحلیل آن­ها با استفاده از مدل IMDPA، نقشه شدت بیابان زایی منطقه به­دست آمد. با توجه به معیارهای بررسی شده، در طبقه بندی­  استان خراسان جنوبی، ۶۲ کیلومترمربع (۰۵/۰ درصد) در طبقه بیابان زایی کم، ۱۴۰۹۱۷ کیلومترمربع (۴۵/۹۴ درصد) در طبقه بیابان زایی متوسط و ۷۶۵۲ کیلومترمربع (۵ درصد) در طبقه بیابان زایی شدید قرار گرفت و غالب منطقه موردمطالعه ازلحاظ بیابان زایی بر اساس مدل IMDPA  با توجه به چهار معیار مذکور در طبقه متوسط (۲/۲) قرار می گیرد. نتایج حاصل از ارزش دهی معیارهای موردبررسی بیان کننده آن است که معیار پوشش گیاهی و اقلیم با ارزش های ۸/۲ و ۶/۲ موثرترین معیار در افزایش شدت بیابان زایی خراسان جنوبی است، همچنین معیارهای آب وخاک با ارزش های ۱۲/۲ و ۴/۱ با طبقه متوسط و کم در رتبه های بعدی، بیابان زایی منطقه موردمطالعه را تحت تاثیر قرار داده است.

کلمات کلیدی:
بارش, بیابان زایی, خشک سالی, سفره آب زیر زمینی, هدایت الکتریکی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1602449/