CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مطالعه ی اثر چند حشره کش روی مراحل مختلف زیستی پسیل آسیائی مرکبات Kuwayama Diaphorina citri در شرایط مزرعه ای

عنوان مقاله: مطالعه ی اثر چند حشره کش روی مراحل مختلف زیستی پسیل آسیائی مرکبات Kuwayama Diaphorina citri در شرایط مزرعه ای
شناسه ملی مقاله: JR_ARPP-6-2_006
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

غلامرضا گلمحمدی - دانشیار بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی. تهران، ایران.
مهدی ناصری - مربی پژوهشی بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان. ایران.
علی اکبر کیهانیان - دانشیار بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی. تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
چکیده یکی از بیماریهای خطرناک مرکبات، گرینینگ یا میوه سبز مرکبات می باشد که از برخی نقاط کشور گزارش شده است. از آنجایی که حشره­ی ناقل این بیماری، پسیل آسیایی مرکبات با نام  Diaphorina citri نیز در ایران  حضور دارد و با توجه به مقاومت  زیاد این حشره به ترکیبات حشره کش، بررسی آفت کش­های با نحوه عمل متفاوت امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار شامل کلوتیانیدین (WG ۵۰) به نسبت ۳/۰ درهزار ، استامی پراید (WP ۲۰) به نسبت ۵/۰ در هزار، دیفلوبنزورون (۴۶ SC) به نسبت ۷۵/۰ در هزار، کلوفلوآزوران (EC ۵۰) به نسبت ۴/۰ در هزار، پایری­پروکسی فن (۱۰ EC) به نسبت ۷۵/۰ در هزار و تیمار شاهد (آب) با سه تکرار انجام شد. نمونه برداری از درختان یک روز قبل از سمپاشی و سه روز و ۱۰ روز پس از سمپاشی  انجام  شد. برای نمونه برداری، از هر چهار جهت درخت چهار شاخه جوان  ۱۰ سانتیمتری، انتخاب و برداشت شد. درصد کارایی با استفاده از فرمول هندرسون-تیلتون محاسبه گردید. بنابر نتایج میانگین دو سال روی حشرات کامل در ده روز پس از سمپاشی،  بالاترین و پایین ترین درصد کارایی را حشره کش های کلوتیانیدین و پایریپروکسی فن به ترتیب با ۸۹/۸۹ و ۳۴/۲۷ درصد نشان دادند. نتایج پس از ۱۰ روز درصد کارایی روی پوره ها در تیمارهای کلوتیانیدین، استامی پراید، دیفلوبنزورون، کلوفلوآزوران، پایریپروکسی فن بترتیب ۱۸/۸۳، ۹۴/۷۷، ۰۸/۸۴، ۳۲/۷۴ و ۳۳/۶۳ درصد بر آورد گردیدند. حشره­کش­های دیفلوبنزرون و پایری پروکسی فن روی حشرات کامل اثر کمتری در مقایسه با پوره­ها داشتند. بطور کلی همه حشره­کش­ها بجز پایری­پروکسی فن برای کنترل پسیل مرکبات می توانند توصیه  شوند.

کلمات کلیدی:
واژه های کلیدی: پسیل مرکبات, حشره کش, نئونیکوتنوئید و ترکیبات IGRs

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1616661/