CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مدلسازی رفتار هیدرولوژیکی حوضه آبخیز متاثر از تغییر رژیم بارش در آینده (مطالعه موردی حوضه های آبخیزحسین آباد راین و تلنگو بم، استان کرمان)

عنوان مقاله: مدلسازی رفتار هیدرولوژیکی حوضه آبخیز متاثر از تغییر رژیم بارش در آینده (مطالعه موردی حوضه های آبخیزحسین آباد راین و تلنگو بم، استان کرمان)
شناسه ملی مقاله: JR_CCR-3-12_003
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی سلمان زاده یزدی - کارشناس ارشد آبخیزداری، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
مهدی حیات زاده - استادیار گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
علی فتح زاده - دانشیار گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
محمدرضا فاضل پور - دکتری آبخیزداری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری یزد، ایران

خلاصه مقاله:
تاثیر تغییر اقلیم بر هیدرولوژی و چرخه­ی آب در اکوسیستم های طبیعی بسیار جدی است و شناخت کمی این اثرها آمادگی بیشتری برای مقابله با تبعات آن ایجاد می­کند. هدف از این پژوهش ارزیابی اثر تغییر رژیم بارش به عنوان بخشی از تغییر اقلیم بر رواناب با استفاده از مدل SWAT می­باشد. بدین منظور جهت مدل­سازی دو حوضه آبخیز تلنگو و حسین آباد در استان کرمان از داده­های روزانه بارش، دمای حداقل، حداکثر و متوسط روزانه سه ایستگاه­ هواشناسی بافت، بم و لاله زار در بازه زمانی ۳۰ سال استفاده گردید. همچنین با استفاده از مدل LARS-WG به پیش بینی متغیرها برای دوره ۲۰۲۱ تا ۲۰۶۰ تحت سناریو  RCP ۴.۵ پرداخته شد. در ادامه جهت مدل سازی رواناب در حوضه های مورد مطالعه از مدل مفهومی SWAT استفاده گردید. پس از واسنجی و اعتبارسنجی مدل طبق الگوریتم SUFI۲ نتایج حاصله مورد آزمون قرار گرفت و در نهایت با استفاده از نتایج مدل سازی اقلیم و مدل مفهومی واسنجی شده، رواناب برای دوره آینده شبیه سازی گردید. نتایج ارزیابی حساسیت پارامترهای مدلSWAT نشان داد که پارامترهای ضریب آبی که از سفره های کم عمق به پروفیل خاک و ضریب نفوذ آبخوان مشترک در هر دو حوضه دارای حساسیت بالایی هستند. همچنین در هر دو حوضه برای هر دو مرحله واسنجی و اعتبارسنجی کارآیی نش۔ ساتکلیف از ۶۵/۰ بیشتر می­باشد.  نتایج ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر آبدهی حوضه نشان می دهد که آبدهی حوضه آبخیز حسین آباد در آینده نسبت به دوره حال تغییر خواهد داشت. بیشترین کاهش آبدهی مربوط به ماه اسفند با تغییر ۱۳/۳ لیتر بر ثانیه و بیشترین افزایش مربوط به ماه بهمن با تغییر ۲/۱۸ لیتر بر ثانیه می باشد. همچنین در آینده نزدیک آبدهی حوضه آبخیز تلنگو  افزایشی نسبت به دوره حال خواهد داشت. دبی ماه های دی، اردیبهشت و تیر افزایش و در بقیه ماه ها به جز ماه شهریورکه بدون تغییرات است، کاهش یافته است. نتایج کلی تحقیق حاضر حاکی از آنست که در آینده نزدیک در اکوسیتم های خشک مشابه منطقه مورد مطالعه به دنبال تغییر رژیم بارش های حاصل از گرمایش زمین، رفتار هیدرولوژیکی حوضه ها بویژه در فصل­های زمستان و بهار تغییر خواهد نمود و وقوع رخدادهای حدی بارش و سیل در این فصل­ها بیش از پیش محتمل می­باشد.

کلمات کلیدی:
مدل SWAT, مدل LARS-WG, بارش, رواناب, دما

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1620226/