CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی نمودها و کارکردهای موسیقی آفرینش در اندیشه عارفان

عنوان مقاله: بررسی نمودها و کارکردهای موسیقی آفرینش در اندیشه عارفان
شناسه ملی مقاله: JR_IAUZ-19-75_020
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

سعید دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد اراک، رضائی - دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.
محمدرضا اسعد - استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران. نویسنده مسئول: M-asad@iau-arak.ac.ir
فاطمه قهرمانی - استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.

خلاصه مقاله:
تمامی افسانه­های موجود در باب موسیقی نظیر هرمس، فیثاغورث، آپولون و ... بر پیدایش اسطوره­ای موسیقی حکایت­دارند. بر پایه این افسانه­ها، گونه­ای موسیقی کیهانی، با بعدی متافیزیکی، وجوددارد که از دیدگاه متفکران هندی، هیچ­گونه بدعتی را در آن راه نیست و یا با بسطی مفهومی بوسیله نوافلاطونیانی چون بوئیثوس، همه موسیقی­های عالم، بازتاب یک موسیقی کیهانی همتراز هستند. از این دیدگاه با رهایی موسیقی از فضایی یک­سویه و مونولوگ، تمامی موجودات از روح بشری همپایه­ای برخوردارند که درنتیجه آن، نغمه­های ملکوتی و آسمانی در آن­ها جاری و ساری است. با توجه به پیوستگی­هایی که بین گستره عرفان اسلامی و علم موسیقی وجوددارد، در بررسی صورت­گرفته در باب کارکردهای موسیقی کیهانی در متون مختلف عرفانی، مشاهده­شد که موسیقی کیهانی در مباحثی چون عهد الست(تداعی کلام حق با شنیدن هر نغمه و سازی)، آسمانی و فرعی­بودن سماع به دلیل کشش­های ربانی، جاری بودن موسیقی کیهانی در همه موجودات و برخورداری از آن به تناسب ظرفیت و حالات درونی، زمینه­سازی شهود حقایق ملکوتی به­وسیله موسیقی این جهانی و... نمود برجسته­ای داشته­است. بررسی پیش رو، به شیوه توصیفی- تحلیلی است.

کلمات کلیدی:
موسیقی کیهانی, باورهای اساطیری, عرفان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1623619/