CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مقایسه کارایی سیستم نبکایی ایجاد شده توسط گونه های مختلف بیابانی در تثبیت ماسه بادی با استفاده از روش خطی (مطالعه موردی: منطقه بیابانی شمال سیرجان)

عنوان مقاله: مقایسه کارایی سیستم نبکایی ایجاد شده توسط گونه های مختلف بیابانی در تثبیت ماسه بادی با استفاده از روش خطی (مطالعه موردی: منطقه بیابانی شمال سیرجان)
شناسه ملی مقاله: JR_IJRDR-23-2_009
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

علیرضا عرب عامری - دانشجوی دکتری ژئومرفولوژی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
محسن پور خسروانی - استادیار، گروه ژئومرفولوژی و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه باهنرکرمان، ایران

خلاصه مقاله:
مدیریت پایدار منابع طبیعی نیازمند ارزیابی و طبقه بندی پتانسل های محیطی و اکولوژیکی می باشد. چشم انداز نبکا عکس العمل طبیعی اکوسیستم در مقابل تنش فرسایش بادی بوده و اکوسیستم با ایجاد این عارضه سعی در تعدیل فشار باد مسلح به رسوب می کند. از این رو توسعه نبکازارها بویژه در منطقه حمل ماسه بادی، یکی از کارآمدترین گزینه های تثبیت ماسه و مهار فرسایش بادی تلقی می گردد. در این راستا انتخاب و معرفی مناسب ترین و سازگارترین سیستم نبکایی مستلزم بررسی و ارزیابی دقیق مرفومتری نبکازارهای موجود است. هدف از این پژوهش مقایسه کارایی و انتخاب بهترین سیستم نبکایی با استفاده از آنالیز مولفه های مرفومتری آنها با روش تخصیص خطی می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که نبکای گز مقام نخست را کسب نموده و بالاترین تاثیر را در تثبیت ماسه های روان دارد، در مقابل نبکای اشنان در رتبه آخر قرار گرفته است. بنابراین در برنامه های اجرای تثبیت ماسه بادی در منطقه، توسعه سیستم نبکایی گز بالاترین اهمیت و کارایی را دارد. نتایج حاصل از این تحقیق در رویکرد مدیریت  سیستمی مناطق خشک مفید خواهد بود.

کلمات کلیدی:
نبکا, تثبیت ماسه, سیرجان, روش تخصیص خطی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1632527/