CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اولویت بندی بخش های اقتصادی با توجه به اهمیت منابع آب: تلفیق مدل داده – ستانده و روش تاپسیس (مطالعه موردی: استان اصفهان)

عنوان مقاله: اولویت بندی بخش های اقتصادی با توجه به اهمیت منابع آب: تلفیق مدل داده – ستانده و روش تاپسیس (مطالعه موردی: استان اصفهان)
شناسه ملی مقاله: JR_JTET-57-2_001
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

الهام اپرا جونقانی - کارشناسی ارشد اقتصاد محیط زیست، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، یزد، ایران
زهرا نصراللهی - دانشیار اقتصاد، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، یزد، ایران

خلاصه مقاله:
هدف این پژوهش اولویت­بندی فعالیت­های اقتصادی استان اصفهان با رویکرد توسعه پایدار و با تاکید بر اهمیت و محدودیت منابع آب است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از جدول ملی نهاده- ستانده سال ۱۳۹۰منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، با استفاده از روش،SFLQجدول داده- ستانده منطقه­ای استان اصفهان تهیه شد. سپس با استفاده از روش تاپسیس و با استفاده از شش معیار مصرف آب، مصرف انرژی، آلودگی، اشتغال، پیوندهای متقابل و ارزش افزوده، بخشهای اقتصادی استان اولویت­بندی شد. نتایج این تحقیق اهمیت توجه به محدودیت منابع آب را نشان میدهد، به­طوری­که نتایج اولویت­بندی بدون در نظر گرفتن مصرف آب با اولویت­های به دست آمده با در نظر گرفتن معیار مصرف آب تفاوت معنی­داری دارد. به عنوان مثال، در اولویت بندی بخش ها با در نظر گرفتن معیار آب بری، بخش «کشاورزی» در رتبه بیستم قرار دارد درصورتی که در اولویت بندی بدون در نظر گرفتن معیار آب بری به رتبه اول ارتقا یافته است. همچنین در بخش های «صنایع محصولات غذایی، آشامیدنی و دخانیات» و «ساخت پوشاک، دباغی و پرداخت چرم» در اولویت بندی با در نظر گرفتن معیار آب بری به ترتیب در رتبه هفدهم و یازدهم قرار دارد، درصورتی­که رتبه این بخش ها در اولویت­بندی بدون در نظر گرفتن معیار آب بری به رتبه هفتم و پنجم ارتقا یافته است.طبقه بندی JEL: R۱۵، Q۰۱، Q۲۵، C۶۷

کلمات کلیدی:
اولویت بندی بخش های اقتصادی, آب, توسعه پایدار, روش تاپسیس, مدل داده- ستانده

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1632987/