CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی فقهی جواز ساخت دارو از اعضای قطع شده میت مسلمان

عنوان مقاله: بررسی فقهی جواز ساخت دارو از اعضای قطع شده میت مسلمان
شناسه ملی مقاله: JR_JFI-30-113_007
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضا پورصدقی(نویسنده مسئول) - پژوهشگر دفتر مطالعات فقهی پزشکی قانونی، مدیر گروه اصول مرکز فقهی ائمه اطهار(علیهم السلام)، قم، ایران.
مرضیه حیدرزاده - دانش پژوه سطح چهار رشته فقه خانواده از جامعه الزهرا(س) و پژوهشگر پژوهشگاه جامعه الزهرا(س)، استاد حوزه علمیه قم، قم، ایران.

خلاصه مقاله:
با پیشرفت علوم پزشکی به ویژه تولید برخی از داروهای نوترکیب از اعضای میت، حکم فقهی ساخت دارو از باقیمانده اعضای اهدا شده و بلااستفاده میت در مصارف پزشکی اعم از ضروری و غیر ضروری مورد ابهام است. درک ضرورت مسئله درمان به خصوص در وضعیت تحریم و کمبود فراورده های پیشرفته حوزه درمان و همچنین نیاز کشور به کشف و تولید داروهای جدید و نوترکیب، نگارندگان را واداشت تا تلاش درخوری در واکاوی موضوع داشته باشند. نگاشته حاضر با رویکرد تحلیلی انتقادی از منابع کتابخانه‎ای، مسئله را مورد ارزیابی قرار داده است. در این مسئله دو نظریه در استفاده دارویی از اعضای باقیمانده میت مسلمان متصور است. اصلی‎ترین مانع برای جواز استفاده از این اعضا، شهرت نزدیک به اجماع در لزوم دفن اعضای قطع شده میت است که این مسئله را با چالش روبه رو کرده است. پژوهش حاضر با بررسی ادله وجوه گوناگون مسئله، ادله عدم جواز استفاده از این اعضا را ناکافی می داند و در نهایت با رجوع به اصل برائت ساخت دارو از این اعضا را بی‎اشکال می داند.

کلمات کلیدی:
میت مسلمان, اعضای قطع شده میت, دارو, استفاده دارویی, ساخت دارو, وجوب دفن, حرمت میت

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1645473/