CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

غم غربت و کودکی و نوجوانی در دیوان دانش مشهدی (فایل این مقاله موقتی است و اشکالاتی در آن وجود دارد. پس از ارسال فایل نهایی از سوی نویسنده، شناسه دیجیتال به آن اختصاص خواهد یافت)

عنوان مقاله: غم غربت و کودکی و نوجوانی در دیوان دانش مشهدی (فایل این مقاله موقتی است و اشکالاتی در آن وجود دارد. پس از ارسال فایل نهایی از سوی نویسنده، شناسه دیجیتال به آن اختصاص خواهد یافت)
شناسه ملی مقاله: JR_JLCR-11-3_003
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

عباس صالحیان کبیر - دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
سیدحسین شهاب رضوی - استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
عزیزالله توکلی کافی آبادی - استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.

خلاصه مقاله:
هدف این پژوهش بررسی غم غربت و کودکی و نوجوانی در دیوان میررضی شاعر سرشناس قرن یازدهم در دوران حکومت سلسله صفویه است. غم غربت به عنوان یک حالت روانشناختی زمانی روی می دهد که انسان با فقدان عنصری مادی یا معنوی دچار پریشانی و خلاء روانی گردد. دلیل این حس نوستالژیک که همراه با حسرت نسبت به وقایع و اتفاقات گذشته است؛ می تواند دلایل گوناگونی از جمله دوری از وطن، یادآوری گذشته های خوب، شور و نشاط جوانی، از دست دادن عزیزان خود یا دیگر اتفاقات شیرین زندگی در گذشته باشد. با توجه به مهاجرت اجباری شاعر به خطه هندوستان و دوری از وطن این احساس عاطفی غربت و یادآوری دوران جوانی به شعر او حال و هوای احساسی تری بخشیده و حس تعلق به موطن و زادگاه را برجسته کرده است. رویکرد او به وطن تماما جنبه خاطرات فردی دارد و از احساس و خاطره جمعی و نوستالژی اجتماعی در دیوان او موردی مشاهده نمی شود. آنچه احساسات او را بر می انگیزد، خاطرات خوش گذشته از زندگی در ایران و حسرت دوری از خاک وطن و اشتیاق فراوان او در بازگشت به وطن و سرزمین آرزوهاست. روشی که در این پژوهش اتخاذ گردیده، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر ارزیابی کمی است. به این گونه که با مطالعه و گزینش اشعار بر اساس موضوع مورد بحث، طرز بیان و نحوه پرداخت او به غم غربت و خاطرات کودکی و نوجوانی مورد بررسی قرار می گیرد. مهاجرت و تبعاتی که می تواند در دوران میانسالی و کهنسالی گریبانگیر هر فردی باشد در اشعار میررضی دیده و بدان پرداخته شده است. یادکرد گذشته در شعر او به زیباترین تصاویر ممکن با بضاعت شاعر، رخ نموده و البته که تحسر و دریغ اندوهناکی نیز دارد که مخاطب شاعر را تحت تاثیر قرار می دهد. در فرجام به این نتیجه می رسیم که میررضی در شعر خود با پرداختن به غم غربت و حسرت ناشی از دوری از وطن، بخش قابل توجهی از تعابیر شعری خود را به آنها اختصاص و تجربیاتی را که کاملا هم فردی است در شعر خویش بازتاب بخشیده است.

کلمات کلیدی:
غم غربت, کودکی و نوجوانی, وطن, دانش مشهدی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1647974/