CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

برآورد شاخص های مختلف تنش آبی ذرت علوفه ای جهت مدیریت کم آبیاری

عنوان مقاله: برآورد شاخص های مختلف تنش آبی ذرت علوفه ای جهت مدیریت کم آبیاری
شناسه ملی مقاله: JR_IJSWR-52-8_013
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

محدثه کردی - ۱- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.
علی حیدر نصرالهی - استادیار گروه مهندسی آب،گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.
مهری سعیدی نیا - استادیار گروه مهندسی آب،گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران.

خلاصه مقاله:
مدیریت کم­آبیاری یکی از راهکارهای موثر جهت افزایش بهره­وری آب در مناطق خشک و نیمه خشک است. با توجه به اینکه در کم­آبیاری گیاه در معرض تنش آبی است لذا بررسی وضعیت تنش آبی گیاه امری ضروری است. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت تنش آبی ذرت علوفه­ای تحت سطوح مختلف آبیاری با استفاده از نمایه­های مختلف خاک و گیاه است. از این رو تحقیقی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار سطح آبیاری؛ (I۵۰، I۷۵، I۱۰۰ و I۱۲۵) در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا گردید. نتایج نشان داد که تاثیر سطوح مختلف آبیاری روی شاخص­های CWSI، RWC، KS، رطوبت باقیمانده خاک، عملکرد محصول و بهره­وری آب در سطح اطمینان یک درصد معنی­دار بود. شاخص CWSI از ۱۸/۰ در تیمار I۱۲۵ به مقدار ۴۷/۰ در تیمار I۵۰ افزایش یافت. شاخص محتوای نسبی آب برگ(RWC) نیز با کاهش میزان رطوبت خاک از ۶۸ درصد در تیمار I۱۲۵  به ۴۲ درصد در تیمار I۵۰ رسید. بیشترین و کمترین مقدار متوسط ضریب تنش آبی(KS) در طول دوره رشد مربوط به تیمارهای I۵۰ و I۱۲۵ به ترتیب معادل ۳۲/۰ و ۹۴/۰ بدست آمد. همچنین با کاهش۵۰ درصد نیاز آبی گیاه میزان عملکرد نسبت به شرایط آبیاری کامل حدود ۴۲ درصد کاهش داشت و تیمارهای I۱۰۰ و I۵۰ به ترتیب با مقادیر ۷۵/۲ و ۵۳/۲ کیلوگرم بر متر مکعب دارای بیشترین و کمترین میزان بهره­وری آب بودند. در این تحقیق رابطه بین عملکرد محصول و شاخص­های CWSI، RWC، KS و رطوبت باقیمانده خاک () با همبستگی بالایی حاصل گردید. در نهایت می­توان بیان کرد که شاخص­های تنش آبی قابلیت بررسی تنش آبی در گیاه ذرت علوفه­ای را دارند.

کلمات کلیدی:
رطوبت خاک, نیاز آبی, CWSI, RWC

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1658715/