CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

آینده پژوهی توسعه گردشگری شهری (مورد مطالعه: شهر اردبیل)

عنوان مقاله: آینده پژوهی توسعه گردشگری شهری (مورد مطالعه: شهر اردبیل)
شناسه ملی مقاله: JR_GSMA-3-2_009
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

محسن صادقی - دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علووم انسانی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران.
معصومه حافظ رضا زاده - استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران.
مریم کریمیان بستانی - استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران.

خلاصه مقاله:
امروزه گردشگری یکی از مهمترین صنایع جهان است که در توسعه شهرها نیز نقشی اساسی دارد. از همین­ جهت، برنامه­ریزان در پی استفاده از روش­های نوین و اصولی برای توسعه آن در آینده هستند. در همین راستا، این پژوهش قصد دارد با تکیه بر روش آینده­پژوهی، برای توسعه گردشگری شهر اردبیل برنامه ریزی کند. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان آشنا به گردشگری شهر اردبیل می­باشد که به روش گلوله برفی تعداد ۱۰ نفر از آنها به عنوان نمونه منتخب تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. در این تحقیق از مدل­ تحلیل محتوایی، مدل معادلات ساختاری (تحلیل تاثیرات متقابل)، روش سناریونویسی و مدل ترکیبی پستل و سوات استفاده شده است. در همین خصوص، نتایج تحقیق نشان داده است که متغیرهای منابع انسانی، تحریم­ها، مدیریت تخصصی، خدمات درمانی، آموزش، برنامه ریزی، تنوع­سازی و رقابت­پذیری، نیروهای پیشران این تحقیق هستند. همچنین از میان بسیاری از سناریوها، تعداد ۵ سناریو قوی به دست­ آمد که ۲ مورد آن وضعیت خوشبینانه­ است. در خوشبینانه­ترین حالت گردشگری شهر اردبیل در افق ۱۴۲۰ توسعه خواهد یافت. که در این خصوص راهبرد تهاجمی، راهبرد منتخب تحقیق است. در نهایت می­توان چنین نتیجه­گیری نمود که عوامل متنوعی در توسعه گردشگری شهر اردبیل دخیل هستند، که لازم است در هرگونه برنامه­ریزی برای ­توسعه گردشگری شهر اردبیل به نقش کلیدی و اساسی این عوامل توجه کرده و متناسب با سناریوهای استخراجی، راهبردهای مناسب تدوین نمود.

کلمات کلیدی:
آینده پژوهی, گردشگری شهری, سناریونویسی, مدل ترکیبی پستل و سوات, شهر اردبیل.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1665077/