CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

سنگ چینه نگاری و زیست چینه نگاری سازند پابده براساس روزن داران پلانکتون در برش جهانگیرآباد (جنوب ایلام- حوضه رسوبی زاگرس)

عنوان مقاله: سنگ چینه نگاری و زیست چینه نگاری سازند پابده براساس روزن داران پلانکتون در برش جهانگیرآباد (جنوب ایلام- حوضه رسوبی زاگرس)
شناسه ملی مقاله: JR_ISPG-11-22_005
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

سمیه طاهری زاده - دانشجو
محمد وحیدی نیا - استاد
محمد حسین محمودی قرایی - استاد

خلاصه مقاله:
پس از حرکات کرتاسه پسین و در طی پالئوژن، با بالا آمدن سطح دریا، حوضه ی رسوبی زاگرس با دریای پیشرونده پوشیده شده که در آن سازند پابده نهشته شده است. عملکرد دوگانه ی این سازند به عنوان سنگ منشا نفت و توان مخزنی آن با توجه به تنوع لیتولوژی و قرار گرفتن آن بین دو مخزن آسماری و بنگستان و همچنین سن این سازند از موضوعاتی است که توجه زمین شناسان را به خود جلب کرده است. به منظور مطالعه دقیق سنگ چینه نگاری و زیست چینه نگاری سازند پابده، برش جهانگیرآباد در شمال غرب حوضه رسوبی زاگرس انتخاب و نمونه برداری شده است. تعداد ۳۲۰ نمونه برداشت شده که تعداد ۲۳۰ نمونه آن به روش شست وشو و تعداد ۹۰ نمونه از روش مقطع نازک آماده سازی و مورد بررسی قرار گرفته است. براساس مطالعات انجام شده در برش جهانگیرآباد تعداد ۲۵ جنس و ۱۱۰ گونه شناسایی شده و بر اساس فسیلهای شناسایی شده تعداد ۲۷ بیوزون و ۷زیر بیوزون شناسایی شده است و با توجه به بیوزون های تعیین شده سن سازند پابده در برش جهانگیرآباد دانین پیشین- شاتین پسین بدست آمده است. نهشته های سازند پابده در برش جهانگیرآباد دارای ضخامت ۶۷۶ متر (شروع شیل ارغوانی تا انیدریت کلهر) می باشد که شامل واحدهای شیل ارغوانی (۲ قسمت)، سنگ آهک مارنی همراه با سنگ آهک پایینی ، سنگ آهک و سنگ آهک مارنی همراه با سنگ آهک بالایی می باشد. در این برش مرز زیرین سازند پابده با شیل و مارن های سازند گورپی پیوسته بوده و مرز بالایی آن با سنگ آهک های صخره ساز سازند آسماری نیز بصورت پیوسته می باشد.

کلمات کلیدی:
حوضه رسوبی زاگرس, سازند پابده, شیل ارغوانی, زیست چینه نگاری، سنگ چینه نگاری.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1676431/