CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثربخشی هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر درد و تنظیم هیجان مبتلایان به اختلال ملال پیش از قاعدگی

عنوان مقاله: اثربخشی هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر درد و تنظیم هیجان مبتلایان به اختلال ملال پیش از قاعدگی
شناسه ملی مقاله: JR_JNE-11-6_008
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

مرضیه امین سرخی - PhD student, Department of Psychology, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran
رمضان حسن زاده - Professor, Department of Psychology, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
جوانشیر اسدی - Assistant Professor, Department of Psychology, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran
مهدی پوراصغر - Fellowship of Psychotherapy, Associate Professor of Psychiatry, Psychiatry and Behavioral Sciences Research Center, Addiction Institute, Department of Psychiatry, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, IR Ira.

خلاصه مقاله:
مقدمه: با توجه به شیوع رو به فزونی اختلال ملال پیش از قاعدگی و با عنایت به لزوم استفاده از اثربخش ترین درمان در بهبود علایم این سندرم، این پژوهش با هدف، اثربخشی هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر درد و تنظیم هیجان مبتلایان به اختلال ملال پیش از قاعدگی انجام شد. روش کار: روش پژوهش حاضر از نوع نیمه­­آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه آزمایش و کنترل و پیگیری است که در آن یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل در سه مرحله پیش­آزمون و پس­آزمون و دوره پیگیری یک ماهه با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان ۲۵ تا ۴۰ ساله بودند که در طی یکسال گذشته حداقل ۳ بار طی یک بازه زمانی ۱۲ ماهه به علت دردهای ناشی از قاعدگی به متخصص زنان شهر ساری مراجعه کردند و با تشخیص اختلال ملال پیش از قاعدگی به مرکز مشاوره و روانشناختی این شهر ارجاع داده شدند که از بین این گروه تعداد ۲۴ نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (۱۲ نفر) و گروه کنترل (۱۲ نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (۲۰۰۱)، پرسشنامه درد مزمن محمدیان (۱۹۹۵) و ابزار غربالگری علایم قبل از قاعدگی سیه­بازی و همکاران (۲۰۱۱) بود. مداخله هیپنوتراپی شناختی رفتاری در ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها  با نرم افزارآماری SPSS نسخه ۲۵ و با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر، آزمونهای تعقیبی و آزمون تی مستقل جهت بررسی برابری میانگینها در سطح معنی داری ۰۵/۰ تحلیل شدند. یافته ها: نتایج کواریانس نشان داد هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر کاهش درد، تنظیم هیجان و خرده مقیاس های راهبرد سازش یافته و راهبردهای سازش نایافته در زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی به طور معناداری موثر است (۰۰۱/۰P <). نتیجه­گیری: هیپنوتراپی شناختی رفتاری باعث بهبود جسمی- حسی، احساسی- هیجانی و شناختی- ارزیابانه، راهبرد سازش یافته و راهبردهای سازش نایافته، سلامت روان، روابط اجتماعی، سلامت محیطی و سلامت کلی زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی شده و کیفیت زندگی را در این دوران بالا می برد.

کلمات کلیدی:
Cognitive-Behavioral Hypnotherapy, Pain, Cognitive Emotion Regulation, Premenstrual Boredom Disorder, هیپنوتراپی شناختی رفتاری, درد, تنظیم شناختی هیجان, اختلال ملال پیش از قاعدگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1677049/