CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

کارکرد طرح دعوای جمعی در جبران خسارت زیان دیدگان اعمال ضد رقابتی (بررسی تطبیقی در نظام حقوقی ایران، اتحادیه اروپایی و آمریکا)

عنوان مقاله: کارکرد طرح دعوای جمعی در جبران خسارت زیان دیدگان اعمال ضد رقابتی (بررسی تطبیقی در نظام حقوقی ایران، اتحادیه اروپایی و آمریکا)
شناسه ملی مقاله: JR_CLK-10-2_010
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

فضه سلیمی - دکتری حقوق خصوصی، دانشکده حقوق، دانشگاه قم، قم، ایران
احمد دیلمی - دانشیار گروه حقوق خصوصی، دانشگاه قم، قم، ایران

خلاصه مقاله:
دعوای جمعی ابزاری شکلی برای طرح ادعاهای خرد به صورت جمعی است تا ادعایی بی­پاسخ نماند و اعتماد عمومی به دستگاه قضا تقویت شود. این ابزار با کاهش هزینه، استفاده بهینه از زمان و کارایی دستگاه قضا، دستیابی افراد به حقوق خود را تسهیل می­نماید. یکی از مهم ترین معضلات دعاوی رقابتی، نفع کم افراد از طرح این دعاوی به دلیل گستردگی خسارت و ناچیز بودن دریافت آن برای همه زیان­دیدگان از جمله اشخاص ثالث است. کاراترین نهاد برای حل این مشکل، دعوای جمعی است. در میان نظام­های حقوقی مطرح در حوزه حقوق رقابت، آمریکا با پذیرش دعوای جمعی رقابتی، جبران خسارت را برای زیان­دیدگان سهل کرده است. اتحادیه اروپایی به رغم مقرره­های توصیه­ای، مسیر را با متمم دستورالعمل ۲۰۱۴/۱۰۴/EC، برای کشورهای عضو جهت جبران خسارت از طریق دعوای جمعی هموار کرده است؛ با این وجود با احتیاط کامل، قاعده­گذاری آن را به کشورهای عضو سپرده است. در نظام حقوقی ایران، با وجود مقرره­های متعدد و مبهم در خصوص دعوای جمعی در قواعد عام، قانون اجرای سیاست­های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، به طور ضمنی طرح دعوای جمعی را برای جبران خسارت زیان­دیدگان رقابتی پذیرفته است.

کلمات کلیدی:
کلیدواژه ها: دعوای جمعی, دعوای گروهی, زیان دیده, اعمال ضد رقابتی, جبران خسارت

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1680137/