CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر محلول پاشی با پتاسیم و روی در مرحله گرده افشانی بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک در شرایط تنش رطوبتی در گیاه گندم (Triticum aestivum)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر محلول پاشی با پتاسیم و روی در مرحله گرده افشانی بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک در شرایط تنش رطوبتی در گیاه گندم (Triticum aestivum)
شناسه ملی مقاله: JR_JCI-25-1_006
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

حمزه خانجانی افشار - گروه زراعت، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران. رایانامه: hkhanjani@gmail.com
مهرداد چائی چی - نویسنده مسئول، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران. رایانامه: m.chaichi@areeo.ac.ir
مجتبی جعفرزاده کنارسری - گروه زراعت، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران. رایانامه: jafarzadeh۱۶@gmail.com
امین فرنیا - گروه زراعت، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران. رایانامه: Amin.farnia@iau.ac.ir

خلاصه مقاله:
به منظور ارزیابی تاثیر محلول پاشی پتاسیم و روی در مرحله گرده افشانی بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک در شرایط تنش رطوبتی در گیاه گندم، آزمایشی به صورت اسپلیت- فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار طی دو سال ۹۷ و ۹۸ در مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی همدان اجرا شد. عامل کرت اصلی شامل سطوح آبیاری (نرمال و تنش رطوبتی) و عامل کرت فرعی شامل دو فاکتور محلول­پاشی کودهای پتاس و روی بود. محلول­پاشی کودها با استفاده از سمپاش دستی با درنظرگرفتن حجم دو لیتر آب برای هر کرت انجام پذیرفت. کود پتاس از منبع K۲O (۴۰ درصد) با احتساب ۲ لیتر در هکتار در سه سطح ۱- عدم مصرف، ۲- محلول­پاشی در ابتدای مرحله آبستنی، ۳- محلول پاشی برگی بعد از گرده افشانی و کود روی محلول در آب (۱۰ درصد) با احتساب ۴ لیتر در هکتار در سه سطح ۱- عدم مصرف، ۲- محلول پاشی در ابتدای مرحله آبستنی، ۳- محلول پاشی بعد از گرده افشانی استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس بیانگر وجود تفاوت معنی­دار در سطح احتمال یک درصد بین تیمارها در تمام صفات موردبررسی بود. تفاوت معنی­داری (۰۱/۰P<) در تمامی صفات موردارزیابی تحت شر ایط تنش و بدون تنش مشاهده شد. مصرف هم زمان کود پتاسیم (K) و روی (Zn) در ابتدای مرحله آبستنی در مقایسه با شاهد، وزن هزاردانه (۲۵ درصد)، وزن کل (۲۹ درصد) و شاخص برداشت (۲۱ درصد) را در شرایط تنش افزایش داد. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از کود پتاسیم و روی به صورت محلول پاشی در ابتدای مرحله آبستنی سبب کاهش اثرات مضر تنش بر گیاه و هم چنین افزایش عملکرد و ویژگی های مورفولوژیکی گندم می­شود.

کلمات کلیدی:
آبستنی, پتاسیم, تنش خشکی, عنصر ریز مغذی, گندم

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1686553/