CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی نقش و نفوذ استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و تاثیر آن بر هژمونی ایالات متحده آمریکا در شاخ آفریقا (مطالعه موردی: اریتره) (۲۰۰۶-۲۰۲۱)

عنوان مقاله: بررسی نقش و نفوذ استراتژیک جمهوری اسلامی ایران و تاثیر آن بر هژمونی ایالات متحده آمریکا در شاخ آفریقا (مطالعه موردی: اریتره) (۲۰۰۶-۲۰۲۱)
شناسه ملی مقاله: PSTCONF11_039
منتشر شده در یازدهمین کنفرانس بین المللی علوم سیاسی، روابط بین الملل و تحول در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

پوریا حسنی - دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
رضا محمودپور - دانشجوی دکتری دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

خلاصه مقاله:
شاخ آفریقا یکی از مهمترین مناطق استراتژیک دنیا به لحاظ سیاسی و اقتصادی است. منطقه شاخ آفریقا یک گذرگاه مهم بین خلیجفارس و دریای مدیترانه و همچنین ارتباط دهنده ی تنگه هرمز و کانال سوئز است. حضور گسترده ی رژیم اشغالگر قدس در دریای سرخ و خلیج عقبه و همچنین جمعیت گسترده یهودیان اتیوپی، بروز درگیریهای میان حوثیهای یمن با عربستان سعودی و همچنین موقعیت استراتژیک اریتره، جیبوتی و سومالی بر خاورمیانه موجب افزایش عمق استراتژیک منطقه شده است. جنگها، درگیریهای مرزی (اریتره و سومالی) ، قحطی، خشکسالی و بی ثباتیهای گسترده سیاسی باعث شده است تا پای قدرتهای خارجی به این منطقه باز شود. ایالات متحده آمریکا پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی تبدیل به تنها بازیگر اصلی در منطقه شاخ افریقا شد. ایالاتمتحده آمریکا تلاش کرد تا در جنگ علیه تروریسم (پس از حوادث ۱۱ سپتامبر) با ارسال کمکهایی در قالب کمکهای بشردوستانه، اتیوپی را تبدیل به یکی از اصلیترین پایگاه های خود در نبرد با نیروهای القاعده در سومالی کرده و از زاویهای جدید به مسیر جاهطلبیهای خود در منطقهی خاورمیانه بنگرد. جمهوری اسلامی، آگاهانه و با در نظر گرفتن شرایط و منافع استراتژیک خود تلاش کرد تا از اریتره، سومالی و دیگر کشورهای منطقه به عنوان پایگاه استراتژیک خود استفاده کرده و هژمونی ایالاتمتحده آمریکا را که پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی تنها بازیگر اصلی در شاخ آفریقا بود به چالش بکشد. پرسش اصلی این است که آیا رویکرد جمهوری اسلامی در منطقه توانسته است تا هژمونی ایالاتمتحده آمریکا در منطقه را به چالش بکشاند؟

کلمات کلیدی:
شاخ آفریقا، هژمونی، نفوذ استراتژیک، ژئواستراتژی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1691728/