CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بازخوانی قالی هوشنگ شاه با دیپلمات های فرنگی از منظر نشانه شناسی اجتماعی

عنوان مقاله: بازخوانی قالی هوشنگ شاه با دیپلمات های فرنگی از منظر نشانه شناسی اجتماعی
شناسه ملی مقاله: JR_GOLJAM-17-39_006
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

سید محمد رضا طبسی - PhD student in Art Research, Faculty of Higher Arts and Entrepreneurship, Isfahan University of Arts.Esfahan.Iran.
ایمان زکریایی کرمانی - Faculty member and assistant professor at the Faculty of Handicrafts of Isfahan University of Arts.Esfahan.

خلاصه مقاله:
چکیده: یکی از قالی های هوشنگ شاهی که دارای برخی از عناصر تصویری متفاوت با دیگر قالی های این دسته می باشد، قالی موسوم به هوشنگ شاه با دیپلمات های فرنگی است . حضور توامان پادشاه اسطوره ای ایران و فرنگی هایی در البسه ای مدرن در این قالی و نیز چگونگی ارتباطی که می­تواند بین عناصر کنشگر این متن باشد، مسئله ای است که تا کنون کمتر مورد توجه بوده است. فرض اصلی پژوهش آن است که عناصر تصویری این قالی دارای ویژگی ها و معانی است که با رجوع به پیش متن های مرتبط، امکان بازخوانی متن، درک سویه های ارتباطی کنشگران و تفسیر اجتماعی آن فراهم می گردد. هدف پژوهش رسیدن به درکی از چرایی درهم آمیزی گذشته و حال، شناخت عناصر تصویری متمایز موجود، فهم روابط کنشگران و شناسایی پیش متن هایی است که بر نقوش این قالی موثر بوده است. روش پژوهش و چهارچوب نظری نشانه شناسی اجتماعی تصویر گونتر کرس و تئو ون لییون است. عمده نتایج این مقاله شامل تغییر زمان کتیبه درج شده بر روی قالی، تاثیر پذیری اشیاء بازنموده شده از تخت های سلطنتی و معماری ستون های ایوان تخت مرمر در عصر قاجار، بازتولید مفاهیم فره ایزدی و قبله ی عالم، آرزو برای بازگشت به اقتدار پادشاهان اساطیری، احتمال تاثیر پذیری از پیش متن­هایی چون سنگ نگاره های باستانی، نگارگری ایرانی،ادبیات کلاسیک و داستان های عامیانه فارسی، شناخت دلایل همجواری و ارتباط کنشگران ناهمگون با طرح سناریو های احتمالی، قرابت ظهور عناصر مدرنیته با دربار، ارتباط انتخاب هوشنگ شاه به عنوان اولین قانون گذار با جریان قانون خواهی در ایران، الهام پذیری حاشیه داخلی قالی از حاشیه آثار چاپی، اهمیت ترکیب بندی و دقت در بکار گیری رنگ ها و خطوط در ایجاد معنا، دسته بندی و طبقه بندی شخصیت ها، تاثیر قاب بندی در نمایاندن مفهوم ما و دیگری و اهمیت بازنمایی تصویر در عصر قاجار می باشد.

کلمات کلیدی:
Social Semiotics, Qajar carpet, Houshang Shahi carpet, نشانه شناسی اجتماعی, قالی قاجار, قالی هوشنگ شاهی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1709231/