CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی هیدروژئوشیمیایی اورانیوم در مناطق آیرکان و چشمه شتری با تاکید بر عوامل کمپلکس ساز و شاخص اشباع کانه های اورانیوم

عنوان مقاله: بررسی هیدروژئوشیمیایی اورانیوم در مناطق آیرکان و چشمه شتری با تاکید بر عوامل کمپلکس ساز و شاخص اشباع کانه های اورانیوم
شناسه ملی مقاله: JR_IJCM-20-2_010
منتشر شده در در سال 1391
مشخصات نویسندگان مقاله:

مصطفی اسماعیلی وردنجانی - دانشگاه اصفهان
رضا شمسی پور دهکردی - دانشگاه اصفهان
فیروز موسائی - دانشگاه خوارزمی
کاوه پازند - دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

خلاصه مقاله:
اورانیوم در محیط آبدار در شرایط اکسایشی، محلول و متحرک می شود که حضور عوامل همبافت­ساز با اورانیوم این تحرک را افزایش می دهد. وجود چنین شرایطی در منابع آب زیرزمینی مناطق آیرکان و چشمه شتری موجب اکسایش، انحلال و تحرک کانه های اورانیوم شده است. بررسی هیدروژئوشیمی اورانیوم در مناطق مورد بررسی بیان کننده­ی حضور یون بی کربنات به عنوان یون همبافت­ساز با اورانیوم (UO۲(CO۳)۲۲-) و عامل افزایش تحرک اورانیوم در آب های زیرزمینی است. محاسبه­ی شاخص اشباع کانه های اورانیوم نیز فوق اشباع بودن نمونه های آب را از پیچبلند نشان می دهد. شاخص اشباع مثبت پیچبلند بیان کننده­ی سرعت مناسب جریان آب برای تعادل پایا با کانه زایی احتمالی اورانیوم در عمق است و نشان می دهد که نفوذپذیری آب های زیرزمینی از طریق جریان در خلل و فرج، زمان لازم برای تماس آن ها با کانه زایی مخفی اورانیوم (کانسار اورانیوم) را فراهم کرده است. در نتیجه این تماس و به دلیل حضور همبافت­های کربناتی انحلال و تحرک اورانیوم در این آب ها افزایش یافته است. بررسی های هیدروژئوشیمیایی، پرتوزایی بسیار بالای نمونه های آب و خاک و شواهد یاد شده اشاره به احتمال وجود کانه زایی مخفی اورانیوم در عمق و در حدفاصل مناطق آیرکان و چشمه شتری دارند.

کلمات کلیدی:
uranium, complexing agent, Ayrakan and cheshmeh Shotori areas, saturation index, pitchblende, hidden uranium mineralization., اورانیوم؛ عوامل همبافت ساز ؛ مناطق آیرکان و چشمه شتری؛ شاخص اشباع؛ پیچبلند؛ کانه زایی مخفی اورانیوم.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1717816/