تعیین وضعیت انحناهای ستون فقرات گردنی، پشتی و کمری با میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی پشت در کارگران یک صنعت خودروسازی
عنوان مقاله: تعیین وضعیت انحناهای ستون فقرات گردنی، پشتی و کمری با میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی پشت در کارگران یک صنعت خودروسازی
شناسه ملی مقاله: JR_SJSPH-6-3_006
منتشر شده در در سال 1387
شناسه ملی مقاله: JR_SJSPH-6-3_006
منتشر شده در در سال 1387
مشخصات نویسندگان مقاله:
علی صالحی سهل آبادی
جبرائیل نسل سراجی
حجت زراعتی
سیداکبر شریفیان
خلاصه مقاله:
علی صالحی سهل آبادی
جبرائیل نسل سراجی
حجت زراعتی
سیداکبر شریفیان
زمینه و هدف: یکی از بارزترین بیماری ها و عوارض ناشی از کار،اختلالات اسکلتی-عضلانی می باشد که در اکثر صنایع سالانه موجب تحمیل هزینه های درمانی-غرامتی بالا و آسیب های عضوی نیروی انسانی و از دست رفتن زمان کار می شود.
این مطالعه با هدف بررسی و تعیین وضعیت انحناهای ستون فقرات گردنی ،پشتی و کمری با میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی پشت درکارگران مونتاژ شرکت خودروسازی بهمن موتور انجام پذیرفت.
روش کار: این مطالعه بصورت مقطعی و از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی می باشد. در بخش توصیفی به بررسی مشخصات دموگرافیک افراد تحت مطالعه و در بخش تحلیلی به بررسی رابطه بین متغیرهای وابسته با یکدیگر و همچنین رابطه متغیرهای مستقل با متغیر های وابسته پرداخته است.جامعه آماری شامل۱۶۰نفر کارگران مرد مونتاژ کار در شرکت بهمن موتور که در دو قسمت مونتاژ سواری و مونتاژ وانت مشغولند، است. داده ها از طریق پرسشنامه نوردیک، اندازه گیری با خط کش قابل انعطاف، متر نواری و ترازو جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شده است.
نتایج: میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در جامعه مورد مطالعه بالابود (۵۸/۱ ۴/۶۹%). بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی -عضلانی مربوط به ناحیه کمر با تعداد ۸۳ نفر(۹/۵۱%)و کمترین آن مربوط به ناحیه ران و باسن با تعداد ۹ نفر(۶/۵%) بود. بین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی پشت و متغیرهای مستقل طرح اعم از سن ،سابقه کار و وضعیت تاهل ارتباط معنی دار وجود داشت (۰۵/۰p<). بین انحناههای گردنی،پشتی،کمری و شاخص دلماکس با میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی پشت رابطه ای یافت نشد.
نتیجه گیری: بررسی نشان داد که متغیرهای سن و سابقه کاری، قد و وضعیت تاهل با اختلالات اسکلتی_عضلانی رابطه دارند در حالی که بین میزان انحناهای ستون فقرات بجز انحنای گردنی آن هم در گروه مونتاژ سواری ،با اختلالات اسکلتی_عضلانی رابطه وجود ندارد. پس این گونه می توان نتیجه گرفت که مسائل ژنتیکی و محیطی بر روی مبتلا شدن به اختلالات اسکلتی_عضلانی تاثیر می گذاردلذا در مورد مسائل ژنتیکی نمی توان دخالت نمود اما در مسائل محیطی می توان دستکاری نمود. ازجمله این موارد به استخدام افرادی با سن کمتر و خصوصیات آنتروپومتریک متناسب با کار اشاره نمود.
کلمات کلیدی: Muscleoskeletal disorders,Spine curvature,Nordick Questionnaire,Flexible ruler, اختلالات اسکلتی،انحناهای ستون فقرات،،اپرسشنامه نوردیک،
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1718725/