CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تبیین و مقایسه شاخصه های تاثیر گذار بر رضایت پسران و دختران ۱۱ تا ۱۵ سال از مجتمع های مسکونی نوساز (نمونه مورد مطالعه: شهرک های مسکونی تنکابن)

عنوان مقاله: تبیین و مقایسه شاخصه های تاثیر گذار بر رضایت پسران و دختران ۱۱ تا ۱۵ سال از مجتمع های مسکونی نوساز (نمونه مورد مطالعه: شهرک های مسکونی تنکابن)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-24-5_006
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

مژده صیادی - استادیار گروه معماری ،موسسه آموزش عالی شفق، تنکابن، ایران. ( مسوول مکاتبات)
سارا شریعتی - استادیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: مسکن دارای شاخص­های مختلفی از جمله روانشناختی، کالبدی، فردی، اجتماعی و... است. این شاخص­ها به واسطه دو متغیر سن و جنس در رضایت افراد از مجتمع­های مسکونی تاثیرگذارند. امروزه ساخت مجتمع­های مسکونی بدون تناسب با شرایط کاربران باعث نارضایتی افراد از محل سکونتشان شده­­است؛­­­ که در کودکان به صورت مشکلات روانشناختی بروز می­یابد. بنابراین در طراحی مجتمع­های مسکونی توجه به رضایت کودکان امری ضروری می­باشد. در پژوهش پیش­رو تبیین و مقایسه شاخصه­های تاثیرگذار بر رضایت کودکان(پسران و دختران ۱۱ تا ۱۵ سال) از مجتمع­های مسکونی به تفکیک جنس مدنظر است. روش بررسی: نوع تحقیق توسعه­ای است؛ که به روش شاخص­های تحقیق ترکیبی (کیفی-کمی)، توصیفی-همبستگی و علی-مقایسه­ای انجام شده­است. جامعه­آماری شامل کودکان ۱۵-۱۱ سال ساکن در مجتمع­های مسکونی شهرک­های نوساز کاج، کریم­آباد و آرامش واقع در شهر تنکابن است. جهت ارزیابی مقایسه­ای تعداد ۱۰۰ دختر و ۱۰۰ پسر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از انجام مطالعات نظری و مصاحبه با کودکان، چهارچوب­نظری تحقیق تدوین شد و جهت گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه بسته پاسخ و طیفی (لیکرت) در زمینه رضایت از زندگی و مولفه­های مهم مسکن استفاده شد. تجزیه و تحلیل یافته­ها به کمک نرم­افزار SPSS.۱۹­ و آزمون­های همبستگی پیرسون، فریدمن و T-Student صورت گرفت. لازم به ذکر است عملیات فوق در سال ۱۳۹۹ به پایان رسید. یافته­ ها:  شاخصه­های کالبدی (واحد همسایگی و واحد مسکونی)، محیطی (واحد همسایگی) و فردی بر­اساس ابعاد عینی و ذهنی محیط به ترتیب با ضرایب تاثیر ۰۶/۹،۵۰/۶، ۴۵/۶ و ۰۰/۴ شناسایی شدند. پسران و دختران فقط در مولفه­های فضای تفریحی، ورزشی، بازی و مولفه­های رفاهی، خدماتی، فرهنگی، تجاری به ترتیب با میانگین­های ۴۵/۳، ۳۶/۳ و ۶۶/۲، ۷۵/۲ اختلاف­ نظر داشتند. بحث و نتیجه ­گیری: طبق نتایج  اختلاف نظرات کودکان در دو جنس مختلف بسیار ناچیز است و شاخصه کالبدی-واحد همسایگی بیشترین تاثیر را بر رضایت آنان دارد. بنابراین طراحی عواملی مانند: نمای مناسب، حیاط، فضای سبز و پوشش گیاهی متنوع، عناصر و مبلمان­های محیطی، فضاهای باز، دوستانه و جمعی و... پیشنهاد می­گردد.

کلمات کلیدی:
رضایت از مسکن, ابعاد و شاخصه های مهم مسکن, رضایت از زندگی, کودکان ۱۵-۱۱ سال, جنس

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1719862/