CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تجربه دینی مولوی در مثنوی بر اساس الگوی گلاک و استارک

عنوان مقاله: تجربه دینی مولوی در مثنوی بر اساس الگوی گلاک و استارک
شناسه ملی مقاله: JR_ERFAN-9-35_005
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

نرجس کوچکی - PHD Students in Persian language and literature, Islamic Azad university of Boushehr, Boushehr, Iran
سیداحمد حسینی کازرونی - Professor in Persian language and literature, Islamic Azad university of Boushehr, Boushehr, Iran.
مریم پرهیزگاری - Assistant Professor in Persian language and literature, Islamic Azad university of Boushehr, Boushehr, Iran.

خلاصه مقاله:
چالش های دین در دنیای معاصر، جامعه شناسان دینی را بر آن داشت تا الگوها و راهکارهای عملیاتی کردن گسترده و متنوع آن را تبیین نمایند از این رو،برای دین ابعاد متعددی قائل شده، آن را به عنوان پدیده ای چند بعدی معرفی کردند. نظریه گلاک و استارک از جمله مهم ترین نظریه های مطرح در حوزه مذکور است در این نظریه برای دین پنج بعد ذکر شده:۱- اعتقادی  ۲- مناسکی ۳- تجربی ۴- فکری ۵- پیامدی بعد تجربی دین شیوه ای برای احساس حضور خداوند در درون می­باشد گلاک و استارک برای تجربه دینی چهار شاخص برشمردند: ۱- شناخت ۲- توجه ۳- ایمان ۴- ترس مولوی در مثنوی از سه نوع شناخت حسی، عقلی و شهودی سخن می­گوید. نقش توجه و دعا را در شکل گیری و تکامل شخصیت فردی و اجتماعی آحاد جامعه بسیار تعیین کننده می­داند. ایمان در مثنوی به عنوان باور قلبی و عملی، عزت، امنیت و اصلاح نابه سامانی­های اخلاقی– اجتماعی را به ارمغان می­آورد؛ اما درباره ترس، مولوی دیدگاه های متفاوتی دارد؛ در مراحل و موقعیت هایی آن را می پذیرد و در جایگاه هایی، ترس را حجاب بین خلق و خالق دانسته، امید را جایگزین آن می­گرداند، لیکن در گام های بعدی، از امید هم فراتر رفته، در مسیر خواست و پسند حق به پیش می­رود. این پژوهش توصیفی – تحلیلی از نوع کیفی و کتابخانه ای است. بنابراین پس از جمع آوری داده های لازم، به تجزیه و تحلیل آن ها پرداخته می­شود.

کلمات کلیدی:
Keywords: Masnavi, religion, Glock, Stark, faith, واژگان کلیدی:, مثنوی معنوی, دین, گلاگ, استارک, ایمان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1724737/