تاثیر دو رویکرد الهیاتی و متن گرا بر اخلاق زیستی
عنوان مقاله: تاثیر دو رویکرد الهیاتی و متن گرا بر اخلاق زیستی
شناسه ملی مقاله: JR_IJEST-7-4_001
منتشر شده در در سال 1391
شناسه ملی مقاله: JR_IJEST-7-4_001
منتشر شده در در سال 1391
مشخصات نویسندگان مقاله:
محمد راسخ
امیرحسین خداپرست
خلاصه مقاله:
محمد راسخ
امیرحسین خداپرست
زمینه: کاربرد علوم و فناوری های نوین زیستی و پزشکی در جوامع انسانی در دهه های اخیر موجب تغییر نگرشهای دینی و اخلاقی سنتی شده است. استفاده از این فناوریها مباحث اخلاقی و دینی بی سابقهای را شکل داده است که جز با توجه به بنیادهای داوری اخلاقی موجه و مفید نخواهند بود. این مسئله بهویژه در جوامعی مانند جوامع اسلامی قابل توجه است که دین در آنها نقشی قابل توجه در شکلدهی به باورهای اخلاقی و قواعد و مقررات حقوقی دارد.
روش کار: این پژوهش با روش تحلیل فلسفی انجام شده است و داده های آن از طریق منابع چاپی مانند کتاب، مقاله و منابع اینترنتی از زبان های فارسی، انگلیسی و عربی گردآوری شده است. در نگارش مقاله، ضمن تحلیل مفهوم های اساسی همچون «دین» و «اخلاق»، تلاش شده است موضوع به صورت مقایسه ای، از منظر تفکر فلسفی غربی و اندیشه اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.
یافته ها: پژوهش حاضر می کوشد با در نظر داشتن تحولات جدید بیوتکنولوژیک و مسائل هنجاری برآمده از آنها ارتباط نگرش های دینی و اخلاقی به این مسائل را بررسی و اعتبار اقسام نظریه پردازی های اخلاقی- دینی درباره مسائل اخلاق زیستی را بسنجد. همچنین تلاش می کند ضمن طرح و ارزیابی نگرشهای الهیاتی و متنگرا به اخلاق زیستی، نگرشی سنجیده به مسائل اخلاق زیستی، از منظری دینی، فراهم کند.
نتیجه گیری: دستورالعملهای اخلاق دینی رایج میان دینداران در زمینه اخلاق زیستی میتواند در کنار دستورالعمل های عرفی درباره آن قرار گیرد و سنجیده شود. اما توجیه عقلانی این دستورالعملها در سطح نظریه اخلاقی و فلسفه اخلاق صورت میگیرد که مستقل می نماید. احکام شرعی در حوزه مسائل زیستی میتوانند با وجهه نظر قرار دادن اخلاق و عدالت صادر شوند. این احکام، هم اخلاقی و عادلانه و هم مستند به تعالیم دینی خواهند بود.
کلمات کلیدی: Bioethics, Theological approach, Textual approach, Justice, اخلاق زیستی, رویکرد الهیاتی, رویکرد متن گرا, عدالت
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1725308/