CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

کاربرد تحلیل سلسله مراتبی در مکان­یابی مناطق مستعد جمع­ آوری آب باران در حوضه شهری (مطالعه موردی: شهر بیرجند)

عنوان مقاله: کاربرد تحلیل سلسله مراتبی در مکان­یابی مناطق مستعد جمع­ آوری آب باران در حوضه شهری (مطالعه موردی: شهر بیرجند)
شناسه ملی مقاله: JR_JIRCSA-3-2_001
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

زهرا زراعتکار - Birjand U
عباس خاشعی سیوکی - Birjand U
فرزاد حسن پور - Zabol U

خلاصه مقاله:
چکیده کمبود بارش و به دنبال آن کمبود آب یکی از مهمترین مشکلات مناطق خشک و نیمه خشک است. از جمله راه­های تامین آب برای این مناطق، جمع آوری و ذخیره آب باران است. مکان­یابی، یافتن مجموعه­ای از گزینه­های مکانی مناسب برای یک کاربرد خاص است که مسئله تصمیم­گیری چند معیاره با ساده­سازی، تعریف راهبردهای تصمیم­گیری و تسهیل پردازش­های مکانی می­تواند در مسائل مختلف تصمیم­گیری مکانی به شیوه­ های گوناگون استفاده شود. هدف از این تحقیق تعیین مکان­های مستعد برای جمع­ آوری آب باران در حوضه شهری بیرجند با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی می­باشد. در این پژوهش برای به دست آوردن مناطق مناسب برای جمع­آوری آب باران از ۵ معیار شیب، بارندگی سالانه، کاربری اراضی، فاصله از کانال سطحی و رودخانه در محدوده مطالعاتی استفاده شد. برای استفاده از این مدل ابتدا لایه­ های اطلاعاتی تهیه شده بر اساس نوع رابطه­شان با این پدیده طبقه­بندی و امتیازدهی شده و در نهایت وارد مدل شدند. لایه ترکیبی نهایی در چهار کلاس شامل پتانسیل بسیار بالا، بالا، متوسط و کم طبقه­بندی گردید. نتایج نشان داد معیارهای کاربری اراضی، فاصله از رودخانه و کانال سطحی به ترتیب وزن­های ۵۸۴/۰، ۱۵۱/۰ و ۱۴۰/۰ بیشترین وزن ها را به خود اختصاص داده­اند. در نهایت یازده نقطه مستعد جمع­ آوری آب باران در حوضه شهری بیرجند مشخص گردید.

کلمات کلیدی:
Rain water harvesting, Analytical Hierarchy Process, Birjand urban basin, جمع ­آوری آب باران, مکان­یابی, تحلیل سلسله مراتبی, کاربری اراضی, حوضه شهری بیرجند

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1730809/