CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی کارایی علفکشهای پروپیزامید و اتوفومزات و اختلاط آنها با علف کشهای رایج چغندرقند در کنترل علفهای هرز باریک برگ، پهن برگ و سس زراعی (campestris L. Cuscuta)

عنوان مقاله: بررسی کارایی علفکشهای پروپیزامید و اتوفومزات و اختلاط آنها با علف کشهای رایج چغندرقند در کنترل علفهای هرز باریک برگ، پهن برگ و سس زراعی (campestris L. Cuscuta)
شناسه ملی مقاله: JR_JRSB-38-1_007
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین نجفی - دانشیار موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
فریبا میقانی - دانشیار موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
محمدرضا کرمی نژاد - مربی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
به منظور بررسی کارایی دو علف­کش سس آوت (پروپیزامید SC ۵۰%) و استمت (اتوفومزات SC ۵۰%) و اختلاط آنها با برخی از علف کش های رایج چغندرقند در کنترل سس و سایر علف­های­هرز (باریک برگ­ و پهن برگ) و هم چنین اثر بقایای آنها بر محصول بعد یعنی گندم، آزمایشی در کرج طی سال ۱۳۹۵- ۱۳۹۴ در قالب طرح بلوک­­های کامل تصادفی با ۱۷ تیمار و چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: پروپیزامید ۲، ۲/۵ و ۳ لیتر در هکتار از ماده تجاری، اتوفومزات ۱/۵، ۲ و ۲/۵ لیتر در هکتار از ماده تجاری، بتانال­پراگرس­ااف (فن ‍ مدیفام+دس­مدیفام+اتوفومزات) سه لیتر در هکتار از ماده تجاری، گالانت سوپر (هالوکسی فوپ آرمتیل) یک لیتر در هکتار از ماده تجاری، اختلاط دو علف کش (فن­مدیفام+دس­مدیفام+اتوفومزات) و هالوکسی فوپ آرمتیل با پروپیزامید و اتوفومزات در دوزهای توصیه شده و ۲۵ درصد کمتر از دوز توصیه شده و شاهد بدون کنترل علف های­هرز. سمپاشی در مرحله دو تا چهار برگی چغندرقند و قبل از اتصال سس انجام شد. نتایج بیانگر اثر معنی­دار تیمارهای علف کش و اختلاط آنها بر وزن تر و خشک سس و سایر علف های هرز و همچنین عملکردریشه چغندرقند است. پروپیزامید دو لیتر در هکتار به عنوان بهترین تیمار، منجربه کاهش ۹۹ درصدی وزن خشک سس شد. پروپیزامید و اتوفومزات کارایی مناسبی در کنترل سایر علف های هرز نداشتند و لذا باید در اختلاط با فن مدیفام+دس مدیفام+اتوفومزات و هالوکسی فوپ آرمتیل به کار روند. اختلاط اتوفومزات+ هالوکسی فوپ آرمتیل و پروپیزامید+ هالوکسی فوپ آرمتیل در دوزهای توصیه شده به ترتیب ضمن کاهش ۹۹/۸ و ۹۸/۲ درصدی در کنترل علف­های­هرز، بیش از ۸۵ درصد افزایش عملکردریشه چغندرقند را موجب شدند. بررسی باقی مانده علف کش­ها، بیان گر عدم اثر سوء آنها بر گندم بود. بر اساس نتایج این بررسی، بهترین تیمار برای کنترل علف­های­هرز مزارع چغندرقند کاربرد علف کش­های پروپیزامید و اختلاط آن با بتانال­پراگرس­ااف و یا گالانت سوپر می­باشد.

کلمات کلیدی:
اختلاط علف کش, چغندرقند, سس, علف هرز انگل, کنترل شیمیایی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1763832/